Hunnia tábor (képgalériával)2021. július 1. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/10464_0_300.jpgA Hunnia Gyermekei Hagyományőrző tábort immár 6. alkalommal szervezték meg az Ózd Városi Strandfürdőben. A népszerű program célja a népi hagyományok, a történelmi múlt és a régi kézművesség megismertetése a fiatalokkal. A foglalkozás egy hétig tart, ami alatt szakavatott mesterektől tanulhatnak a gyerekek.

A pandémia miatt hatodik alkalommal lephették el a táborozók a városi strand területét. A Hunnia Gyermekei Hagyományőrző tábort minden évben nagy népszerűség övezi, azonban a vírushelyzet rányomta bélyegét erre az eseményre is.

„Az elmúlt évekhez képest természetesen jóval kisebb létszámú. Most olyan hatvan környékén vagyunk oktatókkal. Volt már ettől sokkal egészségesebb létszám, akkor már egy egészséges zsivajos kis tábort éltünk meg. Megpróbáljuk ezt a jövőben megcélozni, vagy esetleg még felülmúlni a maximális létszámunkat, ami eddig volt” - nyilatkozta Balog Zoltán, szervező.

A kis létszám ellenére jó hangulat uralkodik a táborban. A helyszínre érkezett oktatók különböző ágazatokat mutatnak be a gyerekeknek. Megpróbálják felidézni a régi mesterségeket, mint például a fafaragás és a bőrözés. A fiatalok mai kornak megfelelő tárgyakat alkotnak. Ilyen többek között a telefontok és a pénztárca, de akad olyan is aki sarut, övet vagy ostort készít. Gondolnak a kisebbekre is, akik fűzhetnek gyöngyöt, vagy egy kialakított kreatív sarokban újrahasznosítható dolgokból alkotnak érdekességeket. Megtanulhatnak továbbá szőni, de lehetőségük nyílik nemezelésre, agyagozásra, sőt íjászatra is.

„Eddig én még csak szőttem, de nagyon jó itt. Mindig szeretek ide jönni, mindig olyan jó érzés a szabad levegőn lenni” - fogalmazott Montvai Hanna, táborozó.

Ez idő alatt a táncosok sem pihennek. A Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai megállás nélkül gyakorolnak. Ma két oktató is érkezett hozzájuk, akik új koreográfiákat tanítanak a csapatnak.

„Gömöri táncokat dolgozunk fel egy koreográfiában. Ennek az apropója tulajdonképpen az, hogy egy felvidéki együttes csatlakozni fog a Szabad Szombat táncegyütteshez, és közösen fogunk elkészíteni egy koreográfiát” - mondta Nyíri Gábor, vendég oktató.

A kis létszám ellenére a szervezők nem csüggednek, már november környékén elkezdik megtervezni a jövő évi programot, év elején pedig a szervezésbe is belefognak. A cél, hogy minél több gyerekhez eljuthasson a hagyományőrzés fontossága, valamint hogy azon a héten a táborozók nagyon jól érezzék magukat.


0464_0_t 0464_1_t 0464_2_t 0464_3_t
0464_4_t 0464_5_t 0464_6_t 0464_7_t
0464_8_t
Vissza