Hiteles megjelenés (képgalériával)2021. június 11. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10407_0_300.jpgDíszőrséget tartottak a Budai Várban a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület tagjai. A korábbi évekhez hasonlóan idén is szerepet vállaltak a fővárosi járőrszolgálatban. A járványhelyzet miatt most csak egy-egy napra mentek, de úgy vélik, hogy hamarosan akár két, három napot is lehetőségük lesz ott eltölteni.

Az előző években megszokottak szerint idén is díszőrséget álltak a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület tagjai a Budai Várban. Most ugyan rendhagyó módon zajlott az esemény, mert csak egy-egy napon vettek részt. A jövőt illetően azonban nagyon bizakodóak. Abban reménykednek, ha a járványhelyzet tovább enyhül, akár többnapos díszőrséget is vállalhatnak.

„A járványhelyzet enyhülésével lehetővé vált ismét ez a díszjárőrszolgálat ellátása a várban. Akik az elmúlt években bizonyították, hogy erre alkalmasak, és a lovaik alkalmasak, újra felkérést kaptak. Idén, egy hónappal ezelőtt voltam én az öcsémmel a díszjárőr szolgálatot ellátni, most pedig Varga Gábor kapitány úr a fiával látta el ezt a nemes és megtisztelő feladatot” - mondta Barta László, a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

A huszárlovasok nemcsak a fővárosban, hanem itthon is teljesítenek szolgálatot. Legutóbb például a trianoni megemlékezésen vettek részt, de ezt leszámítva is számos rendezvényen feltűnnek a térségben, jelenlétükkel erősítve a nemzeti összetartozást. A budapesti szolgálatot különösen fontosnak tartják. Varga Gábor számára ez az év volt a legkülönlegesebb, ugyanis fia, Varga Máté is mellette lehetett.

„Büszkeséggel töltött el, hogy 15 év után megéltem ezt is, hogy a fiam is elkísérhet egy ilyen szolgálatra. Nagyon nagy öröm volt ez mindkettőnknek, illetve a lovaskísérők részéről is. Azok a kislányok, akik velünk jöttek, tartották rendben a területet. Nagy öröm ez a gyereknek is, egy igazi élmény. Egy olyan élmény, ami a jövőben is meghatározza az irányvonalat, hogy ő merre szeretne fejlődni, illetve, hogy ezt a hagyományőzést tovább szeretné vinni” - fogalmazott Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző huszárkapitánya.

A hagyományőrzők tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a fiataloknak is. Egyre többen csatlakoznak hozzájuk, ami külön öröm számukra. Közös céljuk, hogy legyen aki tovább viszi értékrendjüket.


Képek forrása: Barta László, Varga Gábor

0407_0_t 0407_1_t 0407_2_t 0407_3_t
0407_4_t 0407_5_t 0407_6_t 0407_7_t
Vissza