Komposztot készítenek (képgalériával)2021. június 8. (kedd) 19:00 - Városnews/10393_0_300.jpgJól halad a munka a komposztáló telepen. A Kovács-Hagyó Gyula úton működő tárolóba folyamatosan szállítják a zöldhulladékot, amit szétválogatnak, és megtisztítanak a szeméttől. Az Ózd Városüzemeltető Intézmény dolgozói már tavasszal elkezdték kihordani a város virágágyásaiba a hasznos anyagot.

Folyamatosan érkezik a zöldhulladék a városból a komposztáló telepre. Eddig jórészt leveleket, most pedig már a füvet és a gallyakat is elkezdték beszállítani. Ezeket egy előkezelő térben frakcionálják, vagyis szétválasztják őket, majd megtisztítják a szeméttől. Ezt követően tovább folytatódik a munka.

„Utána az ágaknak a darálása következik, majd prizmákat építünk belőle, vegyesen falevél, fű és darálék. Ezek a prizmák állnak 3-4 hónapig, általában ennyi elég arra, hogy komposztálódjanak, aztán a prizmák rostálása következik. Ez egy nyitott prizmás eljárás, amit itt végzünk a telephelyen, és 3-4 hónap után rostáljuk a komposztot, majd kiszállítjuk a város virágágyásaiba, rózsák alá, cserjék alá” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény zöldterület-gazdálkodási vezetője.

Rostálni kétféleképpen szoktak. Van egy durvább és egy finomabb szemcséjű fokozat, attól függ, éppen milyenre van szükség a városban. Most 10 prizmával dolgoznak. Ezeknek minden nap nézik a hőmérsékletét és a nedvességét. Amennyiben az értékek megközelítik a kritikus pontot, ipari vizes rendszerből locsolják, valamint kéthetente meg is forgatják.

A komposztáló telep 2017-ben kezdte meg a működését. A terület megfelelő kialakítása 3 évig tartott. A komposztnak egyébként több előnye is van, például megnöveli a talajlakó élőlények aktivitását, erősíti a növények immunrendszerét, valamint porhanyósabbá, zsírosabbá teszi a talajt.

A város virágágyásaira eddig hetven köbméter komposztált zöldhulladékot szállítottak ki. Ez egy hosszú folyamat, ami sok odafigyelést igényel a dolgozók részéről. A szállítás folyamatosan zajlik, már rostálják a prizmákat, amik hamarosan az ágyásokba kerülnek.


0393_0_t 0393_1_t 0393_2_t 0393_3_t
0393_4_t 0393_5_t 0393_6_t 0393_7_t
0393_8_t 0393_9_t
Vissza