Akadályoz az esővíz (képgalériával)2021. június 7. (hétfő) 19:00 - Városnews/10391_0_300.jpgZajlanak a nyári munkálatok a Bolyki Gyógynövénykertészetben. A nagy esőzések miatt a terület egy részét eláztatta a víz, így fennakadás van a zöldfelület kezelésében. Több növény elpusztult a télen, ezeket pótolniuk kell, így már elkezdődött a csemeték nevelése. A park más részein rendben megy a nyári készülődés.

Megkezdték a Bolyki Gyógynövénykertészet dolgozói a nyári munkálatokat, azonban a nagy csapadékmennyiség akadályozza őket a feladatok elvégzésében. Az egyik felázott, nagyobb területre például menta volt ültetve, de a hatalmas esőzés miatt ezek napok óta vízben állnak. Az eddigi években ilyen esetre egyébként még nem volt példa, ami újabb megoldandó problémát jelent.

„Most itt nem tudunk dolgozni, ez akadályoz minket, rengeteg növény elpusztult, amit majd pótolnunk kell, valamint meg kell oldanunk a víznek az elvezetését is. Itt lesz majd egy kisebb átalakítás, amit egyelőre még nem tudunk elvégezni, amíg a víz itt van, amíg el nem folyik, vagy be nem szivárog a talajba” - mondta Galambica László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény brigádvezetője.

A fennakadásokat leszámítva a terület nagyobb részén zökkenőmentesen megy a munka, amiből akad bőven. A dolgozók füvet nyírnak, kapálják a padkákat, gyomlálnak, valamint a növények téli ritkulása miatti pótlásra készülnek. Palántákat ültettek olyan magokból, amiket korábban helyben gyűjtöttek össze. A legnagyobb veszteség a zsálya, de az oregánó, más néven szurokfű számát is növelni kell. A kút köré hársfasort telepítettek, amik megerősödtek, és szépen fejlődnek.

„Mindig szeretnénk valami újdonságot is mutatni az ide látogatóknak, ahogy beszéltük már a magas vízállás miatt annak a bemutató résznek az elkészítése, amit terveztünk, sajnos még várat magára. Van egy kisebb, régi, elfeledett vagy ismeretlen növényeknek bemutatója. Itt olyan növények vannak, mint például az ősi margitvirág, ami a migrénnek a legjobb ellenszere, vagy ha nem is gyógyítója, de mérséklője” - nyilatkozta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

A bemutató részen megtalálható még vad ápolka, citromfű, ánizs, őszi margitvirág és többféle menta. Van a kertben egyébként egy különleges, Magyarországon nem őshonos növény, a tangut sárkányfű, amit a tibeti gyógyászatban a rontás, a gonosz, így a sárkányok elűzésére is használtak.


0391_0_t 0391_1_t 0391_2_t 0391_3_t
0391_4_t 0391_5_t 0391_6_t 0391_7_t
Vissza