Hazai termékek (képgalériával)2021. június 4. (péntek) 19:00 - Városnews/10384_0_300.jpgFriss hazai termékekkel várták a vásárlókat az ózdi piacon ma délelőtt. Az érdeklődők több primőr áru közül is válogathattak a kereskedők standjainál. Legkeresettebb a paradicsom, a paprika, de az földi eper iránt is nagy igény mutatkozott. A kínálatban különféle zöldség- és fűszerpalánták is megtalálhatóak voltak.

Többen kilátogattak ma délelőtt az ózdi piacra. A Vásárcsarnok melletti területen ugyan ma még kevesen települtek ki, a termékválaszték azonban ennek ellenére is nagy volt. A vevők pedig még cserepes eperrel is találkozhattak. A korábbi évekhez képest hűvösebb, csapadékosabb tavasz egyébként nem kedvezett a növényeknek. Ám ez az árakon nem érzékelhető, azok ugyanis a tavalyiakhoz hasonlóan alakulnak idén is.

„Reméljük, hogy elérkezett a szép idő, és ebben a szép időben igazán keresett dolgok a friss primőr gyümölcsök és a zöldségfélék. Igencsak keresett a paradicsom, a nagyon jó minőségű paprikák, és beindult a földi eper. Tehát a magyar földi eper is már ebbe a jó időben rohamosan érik, és az ára is fokozatosan csökken” - nyilatkozta Fedora István, kereskedő.

A későn érkező tavasz és a kevesebb napsütés az árakra nem, de a termékek mennyiségére mindenképpen kihatott. Ez jól látható a cseresznyénél is. Elmondható továbbá, hogy a kínálatban jelenleg a hazai termékek aránya van túlsúlyban. A görögdinnyét, továbbá a sárga- és az őszibarackot viszont még import útján szerzik be. Ám nemcsak ezeket, hanem különféle zöldségpalántákat és fűszernövényeket is beszerezhettek a vásárlók. Klíman László és felesége is kilátogatott ma az ózdi piacra. Ők Putnokról érkeztek.

„Palántáért jöttünk. Paprika palántát néztünk, és veszünk is belőle. Olcsóbb, mint Putnokon” - mondta Klíman László.

Ebben a termékcsoportban a paradicsomon és zelleren kívül a paprika palánták is megtalálhatók voltak. Ez utóbbiból az érdeklődők a fehéren és a tölteni valón kívül kápia- és pritamin palántákból is válogathattak. Magyar Balázs pedig hasznos tanácsokkal is szolgált a növények gondozásával kapcsolatban. A noszvaji őstermelő már több mint negyven éve kínálja portékáit városunk piacán.

„A paprikát a kezdeti időszakban kevesebbet öntözzük. Az első kis paprika megjelenése után árasszuk, és adjuk a nagyobb vízadagot. Az első időszakban keményítsük, és utána indulhat fölfelé” - hangsúlyozta Magyar Balázs, őstermelő.

Természetesen a Vásárcsarnok épületében is sokan vásároltak. Többen ugyanis inkább a pénteki napot részesítik előnyben, hiszen így elkerülhetik a szombati tömeget. Bera Károlyné többek között zöldségért és gyümölcsért jött ki ma a piacra. 

„Az árak nem a legalacsonyabbak, de elfogadhatóak. Szerintem az a lényeg, hogy minőséget kapjunk” - emelte ki Bera Károlyné.

Persze nemcsak a zöldség és gyümölcs fogyott, hanem a füstölt árusok standjainál is megálltak a vevők. Így, aki ma kilátogatott ide, minden szükséges terméket beszerezhetett a hétvégére.


0384_0_t 0384_1_t 0384_2_t 0384_3_t
0384_4_t 0384_5_t 0384_6_t 0384_7_t
Vissza