PCR teszt (képgalériával)2021. június 3. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10380_0_300.jpgMegszűnik városunkban június 7-étől a koronavírus mintavételi pont. A PCR teszteket a mentőszolgálat munkatársai végezték Ózdon. Az utóbbi időszakban azonban csökkent az ilyen irányú kérések száma. A javuló járványügyi adatok miatt a továbbiakban nincs szükség ennek működtetésére.

E hét pénteken van még lehetőség PCR teszt elvégeztetésére ingyenesen. Az Árpád vezér úton lévő, régi Bükk Étteremben ugyanis hétfőtől megszűnik ez a lehetőség. A koronavírus mintavételi pontot még tavaly szeptemberben alakították ki. A járványidőszakban a magas fertőzöttségi arány miatt naponta teszteltek a szakemberek. Áprilistól azonban már csak heti két alkalommal volt erre szükség. A kérések száma ugyanis jelentősen csökkent. Teszteltetésre a megyében azonban továbbra is van lehetőség.

„Kazincbarcikán és Miskolcon az ITC székházban továbbra is működik a személyes megjelenéshez kötött mintavétel. Személyautóval, mentővel fognak jönni azokhoz, akik nem tudnak elmenni Kazincbarcikára” - mondta Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás állomásvezetője.

A teszteléseket az elmúlt hónapok alatt nagyrészt az Ózdi Mentőállomás és a Putnoki Mentőállomás dolgozói végezték. Ám más városokból, így Kazincbarcikáról, de még Szendrőről is érkeztek kollégák. A segítségre különösen abban az időszakban volt szükség, amikor magasabb volt a fertőzöttek száma. A legnehezebb periódus ebből a szempontból tavaly december, illetve január volt. Akkor egyszerre négy munkatárs végezte ezt a feladatot.

A mentőszolgálatok számára kiemelten nehéz volt az elmúlt időszak. A fertőzöttek magas aránya miatt pedig szinte folyamatosan vonultak a gyanús esetekhez. Emellett a folyamatos fertőtlenítésre is oda kellett figyelniük.

Tavaly novemberben beszámoltunk arról, hogy egy Red Zone nevű fertőtlenítő rendszert is kialakítottak az Ózdi Mentőállomáson. Itt fogadták azokat a kollégákat és autókat, akik koronavírusos esetekkel foglalkoztak. A folyamat során a járműveket, továbbá az abban található eszközöket fertőtlenítették, amelyet egy fél órás ózongenerátoros eljárás követett.


0380_0_t 0380_1_t 0380_2_t 0380_3_t
Vissza