Ínyenc finomságok (képgalériával)2021. június 1. (kedd) 19:00 - Egyháznews/10374_0_300.jpgKözel százan vettek rész a harmadik alkalommal megrendezett főzőversenyen vasárnap a Görögkatolikus Parókián. A megmérettetésre nyolc csapat nevezett. Négy fős zsűri kóstolta végig a finomságokat, és állította fel a győztesek rangsorát. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus szerint az ilyen programoknak közösségformáló ereje van.

Vasárnap reggel már hét órakor megkezdték a főzőverseny előkészületeit. A résztvevők fát vágtak, és kiválogatták a megfelelő alapanyagokat. A rendezvényt harmadik alkalommal szervezték meg a Görögkatolikus Parókián. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus elmondása szerint minden versenyző támogatta egymást a munkálatokban, hiszen így alkotnak egy közösséget, hogy nemcsak önmagukat nézik, hanem a többieknek is segítenek. A parókia tagjai várják és keresik ezeket a közös találkozási pontokat.

„Többen vannak, akik bérházakban laknak, és ott nehezebben lehet megoldani azt, hogy egy jó bográcsost valaki elfogyasszon, hiszen hiányzik belőle a füstnek, a perjének az íze, az illata. Egyrészt sokan vannak, akik városi körülmények között már nehezebben tudnak ilyen ételeket elkészíteni. Másrészt pedig azt tapasztalják, és azt érik meg, hogy egy igazi kis közösséget, nagy családot tudunk alkotni, ahol mindenkinek van feladata és lehetősége, hogy valamit hozzátegyen a közös munkához. Ennek a gyümölcsét tudjuk most élvezni” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A programon részt vett többek között Riz Gábor, városunk országgyűlési képviselője is. Most nyolcféle ételt készítettek a versenyzők. Süteménnyel is lehetett nevezni. A győzteseket arany, ezüst és bronz fakanállal díjazták. Négy fős zsűri kóstolta végig az ételeket, hogy reális döntést tudjanak hozni.

„Ez már a harmadik parókiai főzőverseny, de én először vagyok zsűri tag. Abban egyeztünk meg, hogy az ízharmóniára fogunk figyelni elsősorban. Természetesen fontos az is, hogy látjuk, hogy jól esik a vendégeknek. De az sem egy utolsó szempont, hogy a mi ízvilágunknak ez mennyire felel meg” - fogalmazott Bodnárné Kántor Erzsébet, zsűritag.

A fogások között szerepelt többek között pacalpörkölt, házi hamburger és csirkepaprikás is. Porubszki Péter erdélyi sertéstokányt készített. Nagyon szeret a konyhában tevékenykedni, eddig minden alkalommal megmérettette magát.

„Hagymával kezdtem, aztán egy kis pirospaprika, tv paprika, paradicsom, ebbe ment a hús felkockázva. Aztán ebbe egy kis zöldbab és főtt burgonya. Végül tejföllel összekevertem” - nyilatkozta Porubszki Péter.

Arany fakanál díjjal jutalmazták a pacalpörkölt csülökkel, valamint a töltött káposzta pásztor módra ételek elkészítőit. A sütemények közül a sós kategória győztese a napraforgács lett, az édesé pedig a meggyes pite. A fiataloknak gyereknap alkalmából pedig arcfestéssel, csillámtetoválással, és a Magyar Református Szeretet Szolgálat jóvoltából ugrálóvárral tudtak kedveskedni.


0374_0_t 0374_1_t 0374_2_t 0374_3_t
0374_4_t 0374_5_t 0374_6_t 0374_7_t
0374_8_t 0374_9_t 0374_10_t 0374_11_t
0374_12_t 0374_13_t 0374_14_t 0374_15_t
0374_16_t 0374_17_t 0374_18_t 0374_19_t
0374_20_t 0374_21_t
Vissza