Megemelkedett vízszint (képgalériával)2021. május 18. (kedd) 19:00 - Híreknews/10327_0_300.jpgKiöntött a patak ma reggelre Sátán. A helyiek homokzsákokkal védekeznek a víz ellen. A településen évek óta problémát jelent az csapadékvíz-elvezetés, amely hamarosan megoldódhat. Az elmúlt napokban igen sok eső esett, de a sátai helyzetet leszámítva az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra egyelőre nem érkezett egyéb károkról bejelentés.

A település polgármesterének vezetésével védekeznek az árvíz ellen Sátán. A helyi erőknek ma reggel már homokzsákok töltésével kellett kezdeniük a napot. Az elmúlt hét esős időjárása miatt, ugyanis a Béke úton található Sátai-patak vízszintje annyira megemelkedett, hogy kilépett a medréből. Egyébként itt minden évben problémát okoz, ha nagy mennyiségű csapadék hullik. Már hajnalban látszott, hogy több lakóház is veszélybe kerülhet, ha nem cselekednek hamar. Egy pályázatnak köszönhetően azonban hamarosan megoldódhat a gond.

„A nyár közepétől elkezdődhetnek a munkálatok. Egy TOP-os pályázat keretében megoldódik a település csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos összes gond. Több utcánkat is erőteljesen érintette tavaly a villámárvíz. A Salamon, Rákóczi, Brassói utakat már elkezdték felújítani, épülnek az árkok. Mindenféle csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos kivitelezés megindult. A Szabadság úton is, az még egy problémás településrész, és a pataknak pontosan ezen a szakaszán történnek majd munkálatok. Mélyítik, terméskővel kirakják. Azt gondolom, hogy a szakemberek segítségével jövőre már nem kell tartani ezektől a villámárvizektől” - mondta Szalmás Zsoltné, Sáta polgármestere.

Addig pedig marad a figyelőszolgálat felállítása. Egyelőre úgy néz ki sikerült elhárítani a közvetlen veszélyt, de többen is folyamatosan ellenőrzik, és kontroll alatt tartják a kialakult helyzetet. A homokzsákok egy részét az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság biztosította. Az itt élők abban reménykednek hamar javul az időjárás, és nem lesz többre szükség. A katasztrófavédelem munkatársai ma a környező községekben, falvakban is bejárást tartottak, hogy felmérjék az állapotokat, valamint az eső okozta károkat.

„A mai nap folyamán bejártuk Uppony, Borsodbóta, illetve Sáta települések nagy részét. Itt gyakorlatilag, ahogyan említettem Sátán történik védekezés. Upponyban és Borsodbótán nincs szükség még beavatkozásra” - nyilatkozta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Ózdról ma délelőttig nem érkezett hozzájuk bejelentés, így az állomány tagjainak nem volt még feladata az eső miatt. Persze, ha szükség van rájuk minden támogatást biztosítanak és kiveszik a részüket a védekezési munkákból. Információink szerint egyelőre Sajópüspökinél sem rendeltek el árvízkészültséget.


0327_0_t 0327_1_t 0327_2_t 0327_3_t
0327_4_t 0327_5_t 0327_6_t 0327_7_t
Vissza