Erős verseny (képgalériával)2021. május 17. (hétfő) 19:00 - Városnews/10326_0_300.jpg64.232 vokssal törtünk az élre és nyertük meg a Generali a Biztonságért Alapítvány által kiírt, okos zebra kiépítéséről szóló szavazást. A versenyben Váccal nagy harc alakult ki, ám a szervezők végül úgy határoztak, hogy ott is megvalósítják a beruházást. A Munkás úti gyalogátkelőt még idén biztonságosabbá alakítják.

A zebrán ütöttek el a Munkás úton egy gyalogost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű beavatkozás ellenére is életét veszítette. A sofőr gyorsan hajtott. Az eset tavaly októberben történt. Majd novemberben megismétlődött a baj, akkor egy kerékpárját toló férfi próbált meg itt áthaladni, amikor a Gyújtóról az Ív út irányába közlekedő autós elsodorta. Ám ez a gyalogátkelő méltán kiérdemelte az ország legveszélyesebb zebrája címet, ugyanis a kilencvenes években egy borsodnádasdi diáklány élete is itt ért véget. A tragikus esetről, ma már csak egy vasból készült kereszt és néhány virág árulkodik. A Generali a Biztonságért Alapítvány a közelmúltban felhívást tett közzé, ahol az ország legkritikusabb gyalogátkelőhelyeit keresték. Többszöri hosszabbítás után, pontban éjfélkor lezárult a szavazás. Váccal nagy harcot vívtunk.

„Az elmúlt hetekben egy erős verseny alakult ki a facebookon és a szavazó oldalon is, hiszen mindenki azon volt, hogy a saját városa kapja a legtöbb szavazatot. Sokszor cserélt helyet Ózd és Vác a rangsorban. Végeredményben Ózd elnyerte az okos zebra pályázatot. Sikerül itt a Munkás úton megvalósítani a felajánlott okos zebrát. Ez még valószínűleg sok időbe fog telni, de nagyon örülünk neki, és nagyon büszke vagyok az ózdiakra és a világ minden táján élő ózdira és támogatóinkra, hogy ilyen sokan leadták a voksukat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Pontosan 64.232 szavazattal nyertünk. Azonban a pályázatot kiíró szervezet a második helyen végzett Vácnak is biztosítja a beruházáshoz szükséges összeget, illetve ki is építi a rendszert. Nemcsak helyben, hanem országos szinten is aggodalomra adnak okot a rendőrségi statisztikák, ugyanis 2020-ban naponta öt gyalogost gázoltak el. Ezeket a számokat szeretnék csökkenteni a figyelemfelhívó okos zebrák kialakításával.

„A helyszíneknek a kijelölésénél szakmai döntéseket szoktunk hozni. Figyelembe vesszük a rendőrség statisztikáit is, mint szakmai szervet, hiszen ők látják a legjobban a gyalogos gázolások számát és a veszélyes helyzetek kialakulásának gócpontjait. Illetve a helyi önkormányzat és közútkezelőnek a kérését és tanácsát is ki szoktuk kérni az aktuális telepítéseknél, viszont nyilvánvalóan a lakosság véleménye is nagyon-nagyon fontos. Ők közlekednek ezeken a gyalogos átkelőhelyeken, így nap mint nap tapasztalják azt, hogy melyek azok a veszélyes gyalogátkelőhelyek, ahová érdemes az ilyen okos zebra rendszereket letelepíteni” - nyilatkozta Szűcs Alfréd, a Solarway, Safecross értékesítési vezetője.

Több mint kétszázezer szavat gyűlt össze bő két hét alatt. A kezdeményezés sikeres volt, ezért a jövőben is ilyen módon mozgatják majd meg az országot. A megvalósítás egy hosszabb folyamat, ugyanis a gyakorlati kivitelezéshez különböző engedélyeket kell még beszerezni. A tervek szerint még ebben az esztendőben biztonságosabbá válik Ózdon a Munkás úti gyalogátkelő. Arra törekszenek, hogy még a szeptemberi iskolakezdés előtt kiépüljön a rendszer, ami mozgásirány érzékelő szenzorokkal, kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el a feladatát. A fényforrások csak akkor villognak és figyelmeztetik az autósokat, ha a járókelő közelít vagy áthalad rajta.


0326_0_t 0326_1_t 0326_2_t 0326_3_t
0326_4_t
Vissza