Elegendő vakcina2021. május 17. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10325_0_300.jpgVakcinabőség van hazánkban – hangzott el az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. A beszámolón arról is szó volt, hogy hamarosan elindul a magyar oltóanyaggyár építése is Debrecenben. 426 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, meghalt 38 beteg.

Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját. A beszámolót most György László, gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár kezdte meg. Elmondta, hogy elindult a visszaszámlálás, és száz nap múlva rakják le Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét. Szerinte a járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt, és a beruházás kifizetődő lesz, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

„Ez kell ahhoz, hogy 2022. év végére Magyarországon magyar vakcinát gyártsunk a magyarok életének és egészségének megóvása érdekében. Azon túl, hogy száz napra vagyunk az alapkőletételtől, azért is aktuális ez a bejelentés, mert minden évben május 17-e a védőoltások előtti tisztelgés világnapja” - mondta György László, gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Az államtitkárt követően dr. Müller Cecília számolt be a legfrissebb adatokról. Mára 426 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, meghalt 38 beteg. Kórházban 2259 embert ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos szerint a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk. Ez főként a védőoltásnak köszönhető.
 
„Azt kell mondjam, hogy vakcinabőségünk van. Hosszan, hónapokig, hetekig vártunk erre a mondatra. Most már tényleg csak az egyénen múlik az, hogy él-e a védőoltás felvételének a lehetőségével. Nagyon fontos az, hogy a második védőoltást is felvegyék, ne feledkezzenek meg róla” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatót Kiss Róbert az Ügyeleti Központ vezetőhelyettese zárta. A rendőrségi intézkedések mellett elmondta, hogy péntek óta ingyenesen le lehet tölteni a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás meglétét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Az applikáció elérhető az alkalmazás áruházakban EESZT néven. Ezt a szolgáltatók a fizikai igazolvány felmutatása helyet QR-kód leolvasóval is ellenőrizhetik majd.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza