Társadalmi munka (képgalériával)2021. május 15. (szombat) 18:31 - Városnews/10324_0_300.jpgTakarítási napot tartottak Urajon és Susán. A már hagyományosnak mondható közösségi esemény évről-évre a helyiek közreműködésével valósul meg. Ennek részeként a két településrész közösségi házaiban tevékenykednek, de a katolikus és a református egyházhoz tartozó temetőket is rendbe teszik ezeken az alkalmakon. Összesen mintegy hetven fő szorgoskodott szombat délelőtt.

Ablakokat tisztítottak, pókhálóztak és a kiszolgáló helyiségekben is tevékenykedtek a helyiek ma délelőtt az uraji Közösségi Házban. Az ehhez hasonló nagyobb takarítási munkálatokat évente rendszerint május elején tartják. Idén azonban a járványhelyzet nagyban kihatott a szervezésre. Hiszen az épületben csak azok tevékenykedhettek, akik oltást kaptak, vagy már átestek a betegségen. Emiatt a megszokottnál kicsit alacsonyabb volt a létszám.

„Minden évben megrendezésre kerül nagyon-nagyon régóta a takarítási nap. Ebben társadalmi munka keretén belül vesznek részt az egyesület tagjai, és aki úgy érzi, hogy szeretne csatlakozni. Ilyenkor a temetőt szoktuk kitakarítani, a kultúrházat, az emlékmű környékét. Susán szintén ugyanezeket. Aki éri, csinálja” - mondta Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Településfejlesztési és Védelmi Egyesület elnökhelyettese.
 
A közösségi házban már huzamosabb ideje nem tartottak rendezvényt, hiszen az utóbbi hónapokban a járványügyi szabályozások ezt nem tették lehetővé. Május 28-ától azonban, a már korábban bejelentett enyhítéseknek köszönhetően remélhetőleg újra meg lehet majd tartani ezeket. Az épületet egyébként kedvelik a helyiek, hiszen sokféle program megrendezésére alkalmas. Ennek egyik oka, hogy vizes helyiségekkel, így mosdóval konyhával, és konyhai berendezésekkel is rendelkezik. Persze egy épületen folyamatosan előjönnek különféle problémák. Ilyenkor jellemzően az állagmegóvással kapcsolatos munkák azok, amelyek előtérbe kerülnek. Ma egyébként nem csak a közösségi házban, hanem a susai, és az uraji temetőkben is szorgoskodtak az önkéntes segítők, ahol már reggel kilenc óra óta zúgtak a fűkaszák.

„Mindenkinek a saját tulajdona. Úgy is hirdettük meg, hogy akinek van fűkaszája, az hozzon fűkaszát, akinek nincs, az hozzon gereblyét. A zsákokat mi biztosítottuk, az ÓVI segítségével. A szemetet pedig a jövő hét folyamán szállítják majd el” - nyilatkozta Csák Árpád, területi képviselő.

A hétvégi munkában az egyesület, a nyugdíjas klub, és az egyházközösség tagjain kívül minden olyan helyi lakos is részt vett, aki szeretett volna ily módon hozzájárulni a környezet szépítéséhez. Ilyenkor megszokott, hogy a munka befejeztével bográcsossal, vagy egyéb harapnivalóval kedveskedtek a segítőknek. Ám idén a járványhelyzet miatt ez nem valósulhatott meg. Pozitívum azonban, hogy a helyiek aktivitásának köszönhetően Urajon és Susán összesen mintegy hetvenen segédkeztek.


0324_0_t 0324_1_t 0324_2_t 0324_3_t
0324_4_t 0324_5_t 0324_6_t 0324_7_t
0324_8_t 0324_9_t
Vissza