Piaci körkép (képgalériával)2021. május 14. (péntek) 19:00 - Városnews/10319_0_300.jpgFolyamatosan váltották egymást ma a vásárlók a külső és belső piactéren is. A friss húsáruk, zöldségek és növények fogynak a legjobban, a palánták kereslete azonban nagyon lecsökkent. Az időjárási viszonyok miatt a múlt hónapban kevesen keresték fel ezeket a termelőket, e hónapban azonban kicsit nőtt a forgalmuk.

Sorokban álltak ma reggel a vásárlók a piacon. A járványügyi előírásoknak megfelelően maszkban vártak a standoknál az emberek. Friss gyümölcsök, zöldségek és húsok választékos kínálata várta az oda látogatókat. Sokan itt szerzik be a gyümölcsöket, zöldségeket, mert sokak szerint szebb és finomabb, mint amit az üzletek polcain kapnak. Akadnak azonban olyanok is, akik csak a hétvégi ebédhez gyűjtötték be a hozzávalókat.

„Ide járok, mert itt általában minden friss és az árak is megfelelőek” - mondta Budai Zoltán.

„Általában zöldségféléket itt szoktuk vásárolni, gyümölcsöt, ami kell a konyhára mindent. Most jelenleg zsákos burgonyát vásárolunk, mert sajnos kifogyott a pincéből az is, hagymát meg húsféléket” - nyilatkozta Vandrácsik Józsefné.

A zöldséget és gyümölcsöt árulók mellett több olyan kereskedő is van, akinek a standja palántákkal van tele. Ezek elültetése április végére, május elejére esik, azonban a szeszélyes időjárás miatt alig akadt olyan, aki a múlt hónap során vásárolt volna. Májusra ugyan kicsit nőtt a forgalom, de a termelők szerint már késő van a telepítéshez. Minden növényből fogy, de nem nagy mennyiség, így az áru jelentős része megmarad. Az árak egyébként nagyjából az előző évekhez hasonlóak.

„Ez növénytől függő, mert eleve egy hibrid növény, ami van 10 szem és 800 Ft azt nem lehet adni olcsóbban, de azt, ami 70 Ft és van benne 200 szem, abból nem is lesz növény, tehát csak teremgető növény lesz. Van termő növény és teremgető növény. Azért nem szabad venni olcsót, mert az ember dolgozik, kapálja, gondozza, és azt mondja, hogy jövőre nem csinálom, mert nem terem semmit” - fogalmazott Czinera László, őstermelő.

Azok, akik már elültették a megvásárolt növényeket, gyakran visszatérnek gondozási tanácsokért, újabb növényekért vagy éppen pótolni azokat, amik a talaj adottságai vagy az időjárási viszonyok miatt nem maradtak meg.

„Maradt még, amit be kell pótolnom. Már elpalántáztam mindent, de nem volt erős papikra, és ezért jöttem” - hangsúlyozta Miksztai Pál.

Azok, akik a virágokat kedvelik is találnak kedvükre való növényeket. A sláger termék főként a muskátli és a petúnia, amiknek nagy a hőtűrő képessége és erős színük miatt sokan díszítik velük udvaraikat.


0319_0_t 0319_1_t 0319_2_t 0319_3_t
0319_4_t 0319_5_t 0319_6_t 0319_7_t
Vissza