Palánta ültetés (képgalériával)2021. május 13. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/10316_0_300.jpgAz „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázaton nyert összegből zöldségpalántákat vásárolt a Vasvár Úti Általános Iskola. Tavaly helyi vállalkozók segítségével a közösségi tereket újították fel. Most pedig a gyerekek közreműködésével szépült a két telephely udvara is. Itt a közeljövőben kamerákat is felszerelnek, így figyelni tudják az illetéktelen behatolókat.

A Vasvár Úti Általános Iskolában tavaly kezdték meg az udvar felújítását. Ekkor helyi vállalkozók segítettek ebben. Most pedig egy közösségi program keretein belül mindkét telephelyhez egy-egy padszettet, valamint három magaságyást vásároltak az összegből. Ezeket kibélelték, majd földet tettek bele, és ezek után elültették a fűszernövényeket és a zöldségpalántákat, melyeket a tehetséggondozó épület udvarán helyeztek el ma reggel.

„Az a célunk ezzel, hogy azok a gyerekek, aki panelházban laknak, vagy nincs lehetőségük kerti munkálatokhoz, azok itt valamennyire ismeretet szerezzenek a kertészkedés alapjairól és az ültetésről. A gyerekek nagy örömmel segítették ezeket a munkálatokat, hordták a földet. Húsz darab ötven literes földet vettünk, és ültették a növényeket. Ezzel megismerik a fűszernövényeket” - mondta Faragóné Szemán Kitti, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Ez a tevékenység az iskola közösségét erősíti. Jó hatással van a gyerekekre is, így örömmel segítettek ezekben a munkálatokban a pedagógusoknak.

„Kertünk van, és nyáron, ha jó idő van, akkor is ki szoktunk menni a kertbe” - nyilatkozta Rékasi-Kocsis Dóra.

Többek között csoki-menta, menta-citromfű, karalábé, paradicsom és paprika palántákat is ültettek. A fűszernövényekből 14 darabot osztottak szét a két telephely között. Később ezeket a tanulók fogják majd gondozni. Az iskolában minden osztály részt vett a fenntarthatósági témahét eseményein valamilyen formában. Ezt különösen fontosnak tartják az intézményben. Az előző ciklusban megnyerték a megye legaktívabb iskolája címet, ami pénzjutalommal járt.

„Én úgy gondolom, hogy mindenkinek érdeke az, hogy egy fenntartható jövő elé nézzünk, és ennek a figyelemfelkeltését időben el kell kezdeni. Ténylegesen fontos, hogy még az unokáink is ezen a Földön tudjanak élni. Másrészt viszont a gyerekek nagyon szeretik ezeket a programokat, tényleg nagyon lelkesen jönnek, mindenben részt vesznek, és rengeteg rajzot készítettek” - emelte ki Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa, ökoiskolai koordinátor.

Az intézmény udvarára térfigyelő kamerákat fognak elhelyezni, amit a vezetőség láthat, és ha illetéktelen behatoló érkezik, akkor tudják értesíteni a hatóságokat.


0316_0_t 0316_1_t 0316_2_t 0316_3_t
0316_4_t 0316_5_t 0316_6_t 0316_7_t
0316_8_t 0316_9_t
Vissza