Ötmillió beoltott2021. május 13. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10315_0_300.jpgA beoltottak száma lassan megközelíti a 4,5 milliót, a nyitással kapcsolatos intézkedések azonban továbbra is fennmaradnak. Enyhítésekre csak ötmillió beoltott esetén van kilátás. Ez a jelenlegi ütemet figyelembe véve a pünkösd utáni hétre várható. Ma megkezdték a fiatalok vakcinázását is. A WHO a héten elismerte a Sinopharm oltóanyagot.

A harmadik hullám végénél tartunk. A felnőtt lakosság több mint 55 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Az ország egyes megyéiben ez az arány pedig már a 90 százalékot is meghaladta. Többek közt ezek az információk hangzottak el a mai Kormányinfón. A további döntésekről és tudnivalókról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

„A héten fontos esemény volt a járványügyi védekezésben, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina elismeréséről. Ez visszaigazolja a hónapokkal korábbi, sőt még az elmúlt év második felében meghozott magyar döntést, miszerint minden védettséget adó biztonságos és ellenőrzött oltóanyaggal Magyarországon lehet oltani. Az Egészségügyi Világszervezet ötödik vakcinaként vette nyilvántartásba a kínai vakcinát, és azt is egyértelművé tette, hogy minden korosztály számára használható” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.  

Elhangzott továbbá, hogy a kormány a héten nyújtotta be a helyreállítási tervet az Európai Unióhoz. Ennek részletei néhány napon belül a kormányzat honlapján válnak elérhetővé. Az eseményen Szentkirályi Alexandra további döntésekről beszélt.

„Ahogy haladunk előre az oltottságban, és el fogjuk érni várhatóan május végére ezt az ötmillió első beadott oltás számot, úgy a táborok megtartására is lehetőség fog nyílni. Az a döntés született, hogy június 1-től tehát megtarthatóak lesznek a táborok. Nyilván a szervezési feladatokat már előbb el lehet kezdeni, viszont táborok megtartására június 1-től lesz lehetőség” - nyilatkozta Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Az esküvők szervezésével kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy azok megtartására május 28-ától lesz lehetőség. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját Kiss Róbert az ORFK sajtószóvivője egy rendkívüli bejelentéssel kezdte. Ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy rémhírterjesztésért büntető eljárást rendeltek el egy nagykanizsai férfi ellen. Ezt követően dr. Galgóczi Ágnes tájékoztatója következett.

„Számos beteget, aki a koronavíruson átesett érinti az úgynevezett post-COVID szindróma. Aki a gyógyulás után bármilyen fennmaradó tünetet, panaszt tapasztal, azt kérjük, hogy a háziorvosához forduljon, és a panaszainak megfelelően a háziorvos megfelelő szakrendelésre irányítja, ahol gondozásba veszik, és esetlegesen szükséges szakterületi rehabilitációs kezelése megkezdődhet, folytatódhat, illetve folyamatos kontroll alatt állhat” - hangsúlyozta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A legfrissebb járványügyi adatok szerint 1416 új fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt 82 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 600 461 ilyen személyt tartanak nyilván. További pozitívum, hogy az aktív fertőzöttek száma közel 166 ezer főre csökkent.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza