Egyre kevesebb2021. május 7. (péntek) 19:00 - Híreknews/10298_0_300.jpgJövő hétfőtől visszatérhetnek az intézményekbe a felsősök és a középiskolások. Folyamatosan csökken a koronavírus-esetszám. 4 millió 204 ezer ember kapott már valamilyen vakcinát. 1541 magyar állampolgárnál mutatták ki a megbetegedést, valamint elhunyt 106 beteg. Az elért eredmények megtartása miatt ugyanakkor fontos, hogy továbbra is fegyelmezetten betartsuk a védelmi intézkedéseket.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatójával kezdődött az Operatív Törzs mai bejelentkezése. A politikus többek között szót ejtett a héten zajló érettségikről is. Kifejtette, hogy a járványügyi helyzet ellenére rendben zajlottak a vizsgák. Ebben az időszakban 1159 helyszínen várhatóan mintegy 112 ezer diák érettségizik majd.

„A felső tagozatok és a középiskolák a korábban már bejelentettek szerint jövő hétfőtől, azaz május 10-től térnek vissza a hagyományos jelenléti oktatáshoz. Erre az érintett intézmények felkészültek. Nekem az a meggyőződésem, hogy a tanévből hátralévő, több mint egy hónap hagyományos jelenléti oktatási környezetben nagyon fontos az év sikeres és eredményes lezárása érdekében” - fogalmazott Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A felsőoktatással kapcsolatban is új szabályozás lép életbe hétfőtől, hiszen a rektorok dönthetnek, hogy milyen rendben folytatódjon az oktatás, természetesen a védelmi intézkedések betartása mellett. 465 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, a kijárási tilalom megszegése miatt pedig 80 alkalommal kellett eljárni.

„Az elmúlt 24 órában a rendőrök 52 alkalommal intézkedtek Magyarországon átutazó személyekkel szemben, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. Jelenleg 24690 ember van hatósági házi karanténban, közülük 1444-en használják az online ellenőrzésre használt rendszert” - emelte ki Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Ezt követően dr. Müller Cecília ismertette a járványügyi számokat. Kifejtette, hogy folyamatosan csökkenést mutat a harmadik hullám alakulása.

„A mai napon 206 949 aktív fertőzöttet tartunk számon. Napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 1541 új fertőzöttet regisztráltunk, a gyógyultak száma ugyanakkor folyamatosan nő, így egyre szélesebbre nyílik az olló” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ugyanakkor tegnap 106 honfitársunk vesztette el a betegség elleni küzdelmet. Összességében már 4 millió 204 ezer a beoltottak száma. Megyénkben a járvány kezdete óta már közel 45 ezer esetet regisztráltak. Vigyázzunk egymásra és tartsuk be a szabályokat egy szabadabb életért.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza