Kultúra szolgálatában (képgalériával)2021. május 7. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10296_0_300.jpgÚjra látogathatóak Ózd kulturális intézményei és közgyűjteményei. Így az ÓMI-hoz tartozó egységek, továbbá a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Az előírt jogszabályoknak megfelelően azonban csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be az épületekbe. Rendezvények továbbra sem tarthatók.

Tábla hirdeti a Városi Könyvtár ajtaján, hogy újra látogatható az intézmény. Így a személyes kölcsönzésre ma már volt lehetőségük az olvasóknak. Azonban egyelőre nem minden szolgáltatás érhető el. Így az olvasóterem, a folyóiratolvasó még nem használható. Ebbe a körbe tartozik továbbá az internetezés is.

„Csak védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók léphetnek be az intézményekbe. Ugyanígy a 18 év alatt látogatók is csak 18 év feletti, védettséggel rendelkező látogatókkal látogathatják az intézményeket. A könyvtárunk mindkét telephelyen, itt a Petőfi téren, és az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban is megnyitotta kapuit a látogatók előtt” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Művelődési Intézmények megbízott intézményvezetője.

A személyes használat mellett az ajtó előtti kölcsönzés továbbra is biztosított. Így az elmúlt hónapokban már megszokott módon, az olvasók telefonon, és e-mailben is jelezhetik igényeiket. Fontos azonban kiemelni, hogy az intézménybe belépőknek kötelező a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés. Ügyelniük kell továbbá a védőtávolság betartására is. A használók egészségének megóvása érdekében az itt dolgozók a visszahozott könyveket hetvenkét óráig karanténban tárolják.

Az Olvasó és az Ózdi Muzeális Gyűjtemény is várja a látogatókat. Ez utóbbi intézmény állandó tárlatai, kiállítási tárgyai tehát szintén elérhetőek az érdeklődők számára. Természetesen itt is a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett. Így hasonlóan, mint a könyvtárnál, a szájmaszkot ebben a két egységben is viselniük kell a belépőknek. A héten a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark is megnyitotta kapuit. Az intézményben a kezdeti roham ugyan elmaradt, ám a napokban telefonon már többen is érdeklődtek. Az NFÉ egyébként változatlan nyitva tartási idővel várja a látogatókat.

„A tárlatok óránként, kilenc órától indulnak, és az utolsó tárlatunk fél háromkor indul. Az előzetes érdeklődés, vagy regisztráció az roppant célszerű a jelenlegi helyzetben” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Hasonló a helyzet a Digitális Erőműben is.

„Folyamatos az érdeklődés az intézményünk iránt. Az elmúlt hetekben is már, amikor szó volt arról, hogy a kormány a szigorításokat fogja oldani, megindult az érdeklődés. Sőt, már szombaton reggel, amikor még nem voltunk nyitva, már jöttek is volna hozzánk, és sajnos azt tudtuk nekik mondani, hogy ezen a héten kedden tudnak jönni és kedd után folyamatosan” - emelte ki Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A Digitális Erőmű számos attrakcióval szolgál. Ennek köszönhetően tíznél több látogató sem jelent problémát az itt dolgozók számára. Ilyenkor ugyanis párhuzamosan két tárlatvezető viszi a csoportokat.


0296_0_t 0296_1_t 0296_2_t 0296_3_t
0296_4_t 0296_5_t 0296_6_t 0296_7_t
0296_8_t 0296_9_t 0296_10_t 0296_11_t
0296_12_t
Vissza