Orosszal is2021. május 5. (szerda) 19:00 - Híreknews/10288_0_300.jpgMár az orosz Szputnyik-V oltóanyagra is lehet időpontot foglalni, így jelenleg három különböző vakcina érhető el minden regisztrált számára. Többek között ez derült ki az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról is beszámolt, hogy a hatóságok nemrég lezártak egy álhírterjesztés miatt folytatott nyomozást, de továbbra is vannak folyamatban hasonló ügyek.

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatos rendőrségi statisztikák ismertetésével kezdődött az Operatív Törzs mai tájékoztatója. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nemcsak az elmúlt napok intézkedéseiről beszélt, hanem azt is kifejtette, hogy több álhírterjesztéssel kapcsolatos ügyben is eljárások folynak.

„Az egyik eljárásban munkatársaim megállapították, hogy a gyanúsított nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amiben a maszkviseléssel szemben, valamint a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A széles körben terjesztett kijelentések a rendőrség álláspontja szerint alkalmasak, hogy a járványügyi védekezést akadályozzák, vagy akár meg is hiúsítsák. A nyomozást a rendőrség a napokban befejezte, és az ügy iratait vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek” - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezt követően az országos tisztifőorvos részletezte, hogy jelenleg kik és milyen vakcinákhoz férhetnek hozzá. Eddig 4,1 millió főt oltottak be, ez már 43 százalék körüli átoltottságot jelent. A második dózist több mint 2,2 millióan kapták meg. A megfelelő védettség kialakulásához azonban időre van szükség. Az online időpontfoglalás lehetőségei is bővültek.

„A Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni. Akinek érvényes regisztrációja van, jelenleg az AstraZeneca, a Sinopharm és a Szputnyik vakcinára tud időpontot foglalni. Kérem, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Önök előtt is ismert, hogy mindig azt a vakcinát tudjunk kínálni, ami éppen az országban jelen van” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában 1130 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív esetek száma 219 ezer alá csökkent. Kórházban 4374 beteget ápolnak, közülük 511-en gépi lélegeztetésre szorulnak. A csökkenő számok ellenére a járványnak még nincs vége, ezért továbbra is fontos az elővigyázatosság.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza