Újabb ütem2021. május 4. (kedd) 19:00 - Híreknews/10287_0_300.jpgMár a tizenhat és tizennyolc év közöttiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra. Őket a Pfizer vakcinájával oltják majd be. Ebből a típusú oltóanyagból ma több mint 300 ezer érkezett az országba. A fiatalok immunizálása a jövő hét második felében kezdődhet meg. Közben egyébként csökkenést mutatnak a járványügyi adatok, de a tisztifőorvos óvatosságra int.

Az oltási program alakulásáról, az országba érkező vakcinák felhasználásáról, illetve az időpontfoglalás menetéről beszélt az Operatív Törzs mai tájékoztatóján a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István kifejtette, hogy ma több mint 300 ezer adag Pfizer oltóanyag érkezett hazánkba. Ezek többségét a védekezés egy következő lépcsőjében fogják felhasználni.

„Magyarországon hamarosan megkezdődik a 16-18 évesek oltása. De felhívom a figyelmüket, hogy ehhez először regisztrálniuk kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Azt kérjük a fiataloktól és szüleiktől, hogy legkésőbb május hetedikéig, péntekig regisztráljanak, mert csak érvényes regisztrációval fognak tudni időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásokra” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette. Elmondta, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, folyamatosan csökkennek a számok. Igaz, ennek ellenére is közel 224 ezer aktív fertőzöttet tartanak még nyilván. Az elmúlt huszonnégy órában 726 új esetet regisztráltak. A kórházakban 4739 főt kezelnek, míg gépi lélegeztetésre 549-en szorulnak. A vírus újabb 137 beteg életét követelte. Továbbra is lényeges az elővigyázatosság.

„A járványnak nincs vége, a harmadik hullámnak a leszálló szakaszában vagyunk, de minden óvatosság a továbbiakban is megkövetelt, és nemcsak azok számára, akik oltottak vagy nem oltottak, hanem mindenki egyenlő mértékben kell, hogy hozzájáruljon Magyarországon is a járvány leküzdéséhez, megfelelő kezeléséhez” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília emellett kitért a védelmi rendelkezésekre, valamint az eddig bevezetett enyhítésekre. Részletezte továbbá a védettségi igazolvány szerepét is. Kiemelte, hogy továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni az óvintézkedéseket, mert a járvány a lassulás ellenére nem ért véget.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza