Faállományt frissítettek (képgalériával)2021. május 4. (kedd) 19:00 - Városnews/10285_0_300.jpgTizenöt korai juharfát ültettek el ma délelőtt a városi stadionban. Erre azért volt szükség, mert a sportlétesítményben található fák nagy része már kiöregedett, ezért elképzelhető, hogy néhányat majd ki is kell vágni a jövőben. Városunk polgármestere azt mondja, hogy nagyon fontos Ózd faállományának fiatalítása, valamint a kivágott példányok pótlása.

Folyamatosan frissül Ózd faállománya. Ma délelőtt tizenöt korai juharfát ültettek el a városi stadion területén. A főbejárat mellé tízet helyeztek el, de a főépület környékére is jutott belőle. Városunk polgármestere is kivette a részét a munkálatokból, szerinte nagyon fontos a zöld városkép megőrzése és kialakítása.

„Ózd városában minden esztendőben fontosnak tartjuk azt, hogy pótoljuk a fákat. Többet is ültetünk, mint ami kivágásra kerül. Nyilván annak szokott nagyobb hangja lenni, ha kivágásra kerül egy-két fa, de a legfontosabb szerintem az, hogy folyamatosan fiatalítjuk a város faállományát, ezért is nézhet ki a városunk úgy a közeli dombokról nézve, mint hogyha egy szép park lenne. Itt a stadion területén pedig különösen fontos, hiszen elöregedőek azok a fák, amelyek jelenleg szolgálják a lakosságot, így az ÓSÉK munkatársai elkezdték a fáknak a pótlását és a fiatalítását” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A stadion területén magasodó fák többsége már elöregedett, de akad köztük olyan is, amelyik beteg. Ezért vált szükségessé a gyors pótlás. A munkálatokat az öreg fák állapotfelmérése előzte meg, valamint fontos szempont, hogy az itt fészkelő védett madaraknak továbbra is helyet tudjanak biztosítani.

„Ezeknek a kivágása egy engedélyezési folyamathoz kötött. Először a Polgármesteri Hivataltól szoktunk engedélyt kérni, onnan kijön a megfelelő szakember felmérni, hogy tényleg szükséges ennek a kivágása vagy nem, majd pedig hogyha megkapjuk az engedélyt a hivataltól, utána a Bükki Nemzeti Parkkal is fel kell vennünk a kapcsolatot, onnan is ki fognak jönni megtekinteni. Ha esetleg védett madárfészek van rajta, akkor általában nem szokták engedélyezni, csak hogyha nagyon szükséges a fa kivágása, tehát mondjuk életveszélyes, vagy emberi életre veszélyes állapotban van” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A most földbe került fák fajtájának kiválasztásában az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai adtak tanácsot, figyelembe vették a talaj adottságait és a környezeti körülményeket is. A korai juhar egyébként onnan kapta a nevét, hogy virágai tavasszal az elsők között nyílnak. A városi stadionban ma is folytatódtak a karbantartási munkálatok, a centerpálya szélén füvet vágtak, valamint a Multicar gépjárművük segítségével több helyen a földet is elegyengették.


0285_0_t 0285_1_t 0285_2_t 0285_3_t
0285_4_t 0285_5_t 0285_6_t 0285_7_t
0285_8_t 0285_9_t 0285_10_t
Vissza