Szép nap (képgalériával)2021. április 30. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/10276_0_300.jpgMájus első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Ez alkalomból sokan virágot vásárolnak. Vannak, akik már előre megrendelik a szebbnél-szebb csokrokat a jeles alkalomra. A különböző virágkölteményeket, mint például a bon-bonos csokrokat célszerű hamarabb megrendelni, mert ennek elkészítése sokkal időigényesebb.

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. Magyarországon május első vasárnapján tartjuk ezt a napot, de ez a dátum a különböző országokban más és más napra esik. A legtöbben ilyenkor üdvözlő lapokat, édességeket és virágokat vásárolnak. Még mindig a rózsa a legkedveltebb, de sokszor vesznek gerberát és napraforgót is.

„A legkedveltebbek a kis aranyos csokrocskák. A tulipán, a mini gerbera, ezek a szép kis vegyes körcsokrok, mert mégis csak anyák napja van. Régen ugye mezei virágokat szedtek az édesanyáknak, és hogy ehhez hasonlítsanak, ezeket nagyon kedvelik. De nagyon szeretik a cserepes virágokat, a kis kompozíciókat, kis kosárkába virágokat, és az egy szálasokat is, úgyhogy mindenki a maga igénye szerint válogat” - nyilatkozta Szabó Mónika, a Moncsi Virág-Ajándék tulajdonosa.

A gyerekek általában igyekeznek ezen a napon mindenben a szülő kedvére járni. Vannak, akik már napokkal hamarabb megrendelik a virágokat. Ez azért is célszerű, mert például a bon-bonos virágcsokrokat hosszabb ideig tart elkészíteni. Ilyenkor az emberek járják a város üzleteit, csarnokait, hogy minél szebb ajándékokat vásároljanak édesanyjuknak.

„Mi virágot vettünk. Virágot szoktunk általában mindig” - mondta Sütő Dorina.

„Hát igazából most kijöttünk a piacra, virágot keresünk. Hasznos ajándékokkal szeretnénk ellátni anyát. Meg szoktam kérdezni, hogy mire lenne esetleg szüksége, de ő mindig azt mondja, hogy nem kell neki semmi, de megpróbálok neki minél jobb, és minél szebb ajándékot vásárolni” - fogalmazott Fábián Bence.

Többen nem köszönthetik már személyesen édesanyjukat, de a sírokat ilyenkor is sokan meglátogatják.

A legfontosabb az, hogy az édesanyák az év minden napján érezzék, hogy szeretjük őket, törődünk velük és hogy hálásak vagyunk nekik. Érdekesség, hogy Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet ehhez a naphoz kapcsolódóan. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé a megemlékezést. Az ötletet hazánkba Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta be Amerikából.


0276_0_t 0276_1_t 0276_2_t 0276_3_t
0276_4_t 0276_5_t 0276_6_t
Vissza