Éjszakai peca2021. április 29. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10273_0_300.jpgLehetővé válhat az éjszakai horgászat. Ezzel több mint hétszázezer regisztrált hazai pecás élhet újfent a lehetőséggel. Korábban számos fronton tiltakoztak az érintettek, hiszen az éves engedélyek ára nem csökkent, ám a kijárási korlátozás miatt eddig csupán a rendelkezésre álló idő felében tartózkodhattak a vízpartokon.

Városunkban is sokan hódolnak a horgászat szenvedélyének. Ennek megfelelően rendszeresen látogatják az Ózdi Horgásztavat, ám a koronavírus miatt ezidáig nem engedélyezték az éjszakai pecázást. A Magyar Országos Horgász Szövetség kezdeményezésére a kormány újra áttekintette az esti sportolás engedélyezését, így a több napos horgásztúrákat érintő helyfoglalással felmerült lehetőségeket, döntési szituációkat.

„Tekintettel a kedvezően alakuló járványügyi adatokra, az átoltottság dinamikus növekményére, valamint a horgászok szabadidősporttal, rekreációval kapcsolatos jogos igényeire is, az a döntés született, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát – mint jeles horgásznaptári határnapot – követően, 2021. május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700.000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat” – áll a Magyar Országos Horgász Szövetség közleményében.

A változást érintő pontos részleteket a hatályos jogszabályok alapján hamarosan közzé is teszik. Ózdon egyébként komoly érdeklődés van az éjszaki horgászatra, hiszen főleg a melegebb idő beköszöntével családok és baráti társaságok is szívesen töltik el szabadidejüket a tó partján, egy-egy szép uszonyosra várva. Emellett több versenyt is rendeznek a vízen.

„Az éjszaki horgászat tilalma miatt a több napos horgászversenyeket nem tudtuk megszervezni a kijárási tilalom végett. Ezt már nagyon sokan várták itt a környéken, illetve a brigádunk, akik szoktak menni versenyekre örömmel vették. Sajnos a jövő hétre tervezett versenyt nem tudjuk már megrendezni az idő rövidsége miatt. Sajnos nem megvalósítható ilyen rövid idő alatt egy komoly esemény megszervezése” - mondta Egyed Richárd, az Ózdi Pontykalózok versenyszervezője.

Korábban egyébként már parlamenti felszólalásban is bírálták azokat az előírásokat, amelyek szerint a kijárási korlátozáskor a horgászatot is be kellett fejezni. A pecások főként azzal érveltek, hogy bár a rendelkezésre álló órák az elmúlt időszakban jelentősen csökkentve voltak, a területi jegyek árai egyáltalán nem változtak.

Vissza