Újabb lehetőség2021. április 28. (szerda) 19:00 - Híreknews/10269_0_300.jpgMár AstraZeneca vakcinára is lehet időpontot foglalni, de továbbra is elérhető a lehetőség a Sinopharm készítménnyel kapcsolatban is. A rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége lehetővé teszi, hogy mindenki megszerezhesse a védettséget, aki szeretné. A járványügyi adatok lassú csökkenést mutatnak.

Az immunizálási program előrehaladásáról, valamint a további folyamatról számolt be az oltási munkacsoport vezetője. György István ismertette, hogy eddig kik és milyen ütemben kaphatták meg a vakcinát. Azt is elmondta, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér segítségével most már nemcsak Sinopharm, hanem AstraZeneca oltóanyagra is lehet időpontot foglalni.

„A magyar oltási terv kifejezetten sikeres, Magyarország az Európai Unió második legátoltottabb és legvédettebb országa. A magyar lakosság 38 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 22 százalékos átlaggal. A beoltottak száma 3774221 fő, közülük 1773900 fő már a második oltását is megkapta” - emelte ki György István, az oltási munkacsoport vezetője.

Részletezte továbbá, hogy mikor és mekkora mennyiségű újabb vakcina érkezett, illetve érkezik a következő napokban hazánkba. Kiderült, hogy a péntekre várt Pfizer oltóanyagokkal a második körös immunizálást végzik, továbbá a 16 és 18 év közöttiek számára használják fel. A tisztifőorvos szintén megerősítette, hogy jelenleg már olyan mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, ami mindenkinek az oltását lehetővé teszi. Akár azok is regisztrálhatnak és mehetnek oltásra, akik három hónapon belül elkapták a fertőzést.

„Rendelkezésre áll mindenki számára Magyarországon a védőoltás felvételének a lehetősége. Kérem, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon, és valóban most, ebben az időszakban akár másnap, vagy napokon belül hozzájuthat a védőoltáshoz az oltópontokon, illetve a háziorvosi praxisokban is” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A járványügyi adatok lassú csökkenést mutatnak. Az aktív fertőzöttek száma 250 ezerre mérséklődött, kórházban 5907 főt ápolnak, míg lélegeztetőgépen 702 beteg van. Közel félmillióan ugyanakkor már felgyógyultak a betegségből. Megyénkben a járvány kezdete óta 43720 pozitív esetet jegyeztek fel.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza