Lassú csökkenés2021. április 27. (kedd) 19:00 - Híreknews/10267_0_300.jpgLeszálló ágban van Európában a járvány harmadik hulláma. Erről az országos tisztifőorvos beszélt az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. A szakember szerint hatékony védekezés folyik, amelynek elsődleges kulcsa a védőoltás. Azzal ugyanis elsősorban a súlyos szövődmények kerülhetők el.

Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, lassú csökkenés látszik a számokban. Erről számolt be az Operatív Törzs mai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Az új fertőzöttek száma 1253, de még mindig kórházban ápolnak 6360 embert, 753 beteg pedig gép lélegeztetésre szorul. Az is kiderült, hogy hazánkban még nem jelent meg az indiai kettős mutáns.

„Európában már a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, és lehet mondani, hogy eredményes küzdelem folyik. Köszönhetően elsősorban a védőoltásoknak, de természetesen azoknak a higiénés rendszabályoknak is, amelyeket követünk a járvány befejezésének érdekében. A védőoltások kapnak most alapvetően hangsúlyt” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A szakember hozzátette, folyamatosan érkeznek az országba a vakcinák. Most már ráadásul nem kell feltétlenül a háziorvos hívására, vagy az oltásra hívó sms-re várni. Bárki foglalhat időpontot az oltópontokra egy online felület segítségével. Jelenleg a Sinopharmmal való immunizálásra lehet így jelentkezni. Eddig több mint 3,7 millióan kapták meg legalább az első dózist. A fokozatos nyitás is a beoltottak számától függően alakul, a következő lépcső a négymilliós határ elérésekor következik. Igaz, bizonyos enyhítésekhez szükség lesz a védettségi igazolványra. Aki jogosult, de még nem kapta meg, az Ügyfélkapun keresztül jelezheti a problémát. Az elmúlt időszak rendőri intézkedéseit Kiss Róbert alezredes ismertette.

„A tegnapi napon összesen a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 648 személlyel szemben intézkedtek rendőreink. 621 személlyel szemben a közterületen, 17 személlyel szemben tömegközlekedési eszközön, illetve várakozóhelyeken, tíz személlyel szemben pedig a bevásárlóközpontok, illetve a kereskedelmi üzletek területén” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A jelenlegi adatok szerint a magyar lakosság mintegy 37 százaléka kapta már meg az oltást. A regisztráltak száma elérte a 4,5 milliót, közel négyharmaduk esett át a vakcinálás első lépésén. Hazánkban nem fordult elő, hogy második dózisként valaki az elsőtől eltérő készítményt kapjon.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza