Következő lépcső2021. április 26. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10262_0_300.jpgHamarosan elérkezhet a nyitás következő lépcsője. Megjelent az erről szóló kormányrendelet, amely a négymillió beoltott eléréséhez köti az újabb ütemet. Ugyanakkor számos enyhítés csak azokra vonatkozik majd, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Megnyílt továbbá az online oltási időpontfoglalás lehetősége.

Újabb 1936 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt huszonnégy órában. Az aktív esetek száma ugyanakkor 258 ezerre csökkent, kórházban 6443-an vannak, lélegeztetésre 782 beteg szorul. A megbetegedés 176 ember életét követelte egyetlen nap alatt. Eközben azonban a 3,6 milliót is átlépte a beoltottak száma. Az operatív törzs mai tájékoztatóján az Ügyeleti Központ vezetőhelyettese a hétvége statisztikáit, az enyhítésekkel kapcsolatos tapasztalatokat ismertette.

„Közterületi szolgálataink teljesítése során azt tapasztaltuk, hogy a kedvező időjárás miatt tömegesen jelentek meg a szórakozni, illetve kikapcsolódni vágyó honfitársaink a közterületeken. Azonban tapasztalataink szerint a védelmi intézkedések betartását illetően a lakosság széles köre együttműködést tanúsított. A vendéglátóhelyek üzemeltetői megértették az Operatív Törzs azon törekvéseit, hogy a nyitvatartási szabályok betartása, illetve a védelmi intézkedések betartatása a járvány elleni védekezést segíti, így kirívó szabályszegést a hétvégén nem tapasztaltunk” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is lényeges a védelmi intézkedések betartása. Folyamatosan zajlik továbbra is az oltási folyamat, a következő napokban, hetekben tömegesen érkezhet vakcina az országba. Megnyílt az online időpontfoglalás lehetősége is.

„Nem kell már várni sem háziorvosi behívóra, sem sms-re, hiszen mindenki, aki előzetesen regisztrált, felmehet az eeszt.gov.hu weboldalra. Tulajdonképpen semmi másra nincs szükség, mint a tajszámra és a születési dátumra, így egy-két perc alatt ez megoldható könnyen” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Megjelent továbbá a nyitás következő üteméről szóló kormányrendelet is. Ezek az enyhítések akkor lépnek életbe, amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót. A kijárási tilalom kezdete akkor módosulhat éjfélre, az üzletek pedig este tizenegyig lehetnek nyitva. Bizonyos intézkedések ugyanakkor csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érintik majd. Így a vendéglátóhelyek újranyíló belső tereit, valamint a szállodákat is csak ők látogathatják. Hasonlóra kell számítani a szabadidős létesítmények és a sportrendezvények esetében is.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza