Megújuló plébánia (képgalériával)2021. április 26. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/10259_0_300.jpgMegújulhat a szentsimoni római katolikus plébánia egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az elnyert, közel tizenhárom millió forintos összeg azonban csak a legfontosabb munkálatok elvégzésére elegendő. Ennek legalább a háromszorosára lenne szükség a teljes felújításhoz. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a talajvíz évtizedek óta rongálja az épületet.

A szentsimoni plébániát 1776-ban kezdték el építeni. Egyik különlegessége, hogy téglaboltozatos termei eredeti állapotukban ma is láthatóak. A talajsüllyedés miatt azonban az épület veszélybe került. A talajvíz 1940-ig nem okozott problémát. Az azóta eltelt hosszú évtizedek azonban annak szinte valamennyi részén nyomot hagytak. Ám egy sikeres pályázatnak köszönhetően talán megmenthető a mintegy kétszázötven négyzetméteres, egyházi tulajdonú épület.

„Az Egri Érsekség pályázata útján nyertük meg, illetve nyerte meg a falu. Mióta képviselő lettem, azóta már két alkalommal jártam az Egri Érsekségnél. Mind a két alkalommal az épület felújítását próbáltuk sürgetni és megoldani. Volt egy kormányzati pályázat is, amin viszont nem tudtunk részt venni” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

Ennek oka, hogy ehhez húsz százaléknyi önerővel kellett volna rendelkezniük. A plébánia teljes felújítása azonban közel negyven millió forintba kerülne. Így a pályázati összeg ezen, kisebbik részét sem tudták volna biztosítani. Az Egri Érsekség ezt követően írta ki azt a pályázatot, amelyet végül megnyertek. A közel tizenhárom millió forint azonban csak tűzoltásra elegendő, amiből elsősorban csak a statikai szempontból fontos felújításokat tudják elvégezni. A helyzetet azonban más is nehezíti.

„Amikor az első aszfaltozásokat megcsinálták, akkor derült ki, hogy tulajdonképpen egy olyan területre kerültünk, aminek nincs természetes lefolyása. Ebből adódóan a plébánia pincéjében jelenleg is van körülbelül 30-40 centiméternyi víz. Ez a talajvíz betörés gyakorlatilag 2015-től annyira komoly problémákat okozott, hogy az épület egyik sarka megsüllyedt” - nyilatkozta Kovács Béla, a Szentsimoni Római Katolikus Egyházközség egyháztanácsának tagja.

A plébánia tornácát valószínűleg később építették. Annak alapja ugyanis nagyjából hatvan centiméteres, ellentétben a főépület alatt álló egyméteres fundamentummal. A probléma tehát részben ebből is fakadhat. Ám a nagyfokú állagromlás elsődleges oka, hogy a víz megáll ezen a részen. A területi képviselő az elmúlt időszakban többször fordult már a vízügyi igazgatósághoz. Ám érdemi lépések nem történtek az ügyben. Az elsődleges feladat a vízelvezetés kiépítése, ugyanis addig sem a mostani, sem a későbbi felújítások nem jelentenek majd végleges megoldást.


0259_0_t 0259_1_t 0259_2_t 0259_3_t
0259_4_t 0259_5_t 0259_6_t 0259_7_t
0259_8_t 0259_9_t 0259_10_t
Vissza