Nyári szezon (képgalériával)2021. április 23. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/10257_0_300.jpgElérkezett a nyári gumik felszerelésének ideje. Az elmúlt hetekben még igen változékony volt az időjárás, ezért sokan kivártak a cserével. A szakember szerint most már érdemes váltani. A különböző évszakokra tervezett abroncsok nagyon eltérően viselkednek adott körülmények között, a közlekedésbiztonságot viszont nemcsak ez befolyásolja.

Nincs nagy sorban állás az egyik helyi gumiszervizben, az ügyfelek ugyanis főként időpontra érkeznek. Az állások így is szinte folyamatosan foglaltak. Az elmúlt hetek változékony időjárása, és az elhúzódó tél miatt sokan még kivártak a nyári abroncsok felszereltetésével, de a szakember szerint most már nyugodtan le lehet cserélni a télieket. A napokban tapasztalt felmelegedés hatása ugyanis már érezhető.

„Érezni a forgalmon. Nagyon sokan már a március 15-ét követő héten elkezdték felszereltetni a nyári abroncsokat. Változékony nagyon az idő, az elmúlt egy hónapra visszatekintve volt még hóesésben is részünk, nem is olyan régen” - nyilatkozta Gyöngyösi Zsolt, a Gyöngyösi Gumi Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A téli és nyári abroncsok jelentősen különböznek egymástól, mind anyagkeverékükben, mind pedig mintázatukban. Éppen ezért nagyon eltérően viselkednek adott időjárási viszonyok mellett. Emiatt mondhatjuk, hogy nyáron télivel, télen pedig nyárival nem ajánlott, és nem is biztonságos közlekedni. Elérhetőek továbbá úgynevezett négyévszakos gumik is. A szakemberek ezeket főként azoknak ajánlják, akik elsősorban rövid távokon, városon belül közlekednek, és összességében sem mennek sokat. Nekik anyagilag is megérheti, ha nem cserélgetnek évente kétszer.

A közlekedésbiztonság szempontjából azonban nem csak az fontos, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsokat használjunk. Legalább ilyen lényeges a gépjármű műszaki állapota is. Ideértve például a féket és a futóművet. Továbbá az is fontos, hogy a vezető alkalmas állapotban üljön a volánhoz.

Az autó állapotának ellenőrzéséhez természetesen az abroncsok vizsgálata is hozzátartozik. Nemcsak az a fontos, hogy az évszaknak megfelelő legyen. Be kell tartani az adott autótípushoz előírt nyomásértékeket, továbbá oda kell figyelni a mintázat mélységére és az esetleges sérülésekre is. A túlzottan kopott vagy elöregedett gumik nem látják el megfelelően feladatukat.


0257_0_t 0257_1_t 0257_2_t 0257_3_t
0257_4_t 0257_5_t 0257_6_t 0257_7_t
Vissza