Ne etessük!2021. április 23. (péntek) 19:00 - Híreknews/10254_0_300.jpgVeszélyes a vízimadarak etetése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere szerint az élőlények etetése nemhogy felesleges, de akár veszélybe is sodorhatja őket. Az emberek amellett, hogy sokszor egészségtelen táplálékot adnak az állatoknak, csökkentik a madarak túlélési ösztöneit és a környezetet is szennyezik.

A meleg idő és a napsütés hatására egyre több vízi madarat látni a tó és a vizek környékén. Ezzel párhuzamosan egyre több ember mozdul ki a szabadba. Többen a parton sétálva, alapvetően jó szándéktól vezérelve el-eldobnak egy kevés ételt a vízi élőlényeknek. Ez a tett azonban nemcsak felesleges, de akár veszélybe is sodorhatja az állatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint.

„Ne etessük soha, sehol, semmivel a vízi madarakat, mert ez teljes mértékben felesleges, szükségtelen a téli időszakban is, nyáron pedig pláne. A növényevő vízi madarak, amikről beszélünk, tápláléka alapvetően nem is elsősorban a vízi növény, hanem a vízparton növő zöld növényzet, elsősorban a füvek és a gyepszintben lévő lágyszárúak. Tehát bőven találnak maguknak táplálékot” - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy az etetés életveszélyes viselkedésváltozást okoz a madaraknál. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen ösztöneiket, ez növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót. Egyes fajoknál kialakulhat az angyalszárny betegség, ami azt jelenti, hogy torz tollazata és szárnycsontozata alakul ki, és így röpképtelen felnőtt madarak válhatnak belőlük

A vízimadarak etetése egyébként amellett, hogy a madarak számára káros, a környezetet is nagyban szennyezi. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, rontja a víz minőségét, és növeli a vizek szerves-anyagterhelését is.

A szakember egyébként elmondta azt is, hogy ebben az időszakban egyáltalán nem szabad a madarakat etetni, még az énekesmadarakat sem, mivel a felnőtt példányok a fiókáknak nem megfelelő tápanyagot juttatnak majd el, amibe azok bele is halhatnak.

Vissza