Veszélyes kártevők2021. április 24. (szombat) 19:00 - Városnews/10251_0_300.jpgHamarosan elérkezik a tavaszi rágcsálóirtás időszaka. Hasonlóan a többi nagyvároshoz, Ózdon is nagy problémát jelent a kártevők jelenléte. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény minden évben egy külső vállalkozót kér fel a munkára. A lakóházaknál ugyanakkor az ott élők feladata a kártevő-mentesítés.

Ózdon is komoly gondot okoz a nemkívánatos rágcsálók jelenléte. A hó elolvadása után számos területen megfigyelhetőek azok a járatok, amelyeket a kártevők készítettek. Ez a helyzet nem csak városunkat érinti, szinte minden nagyobb településen jelen vannak az állatok. Az Ózdi Városüzemeltető Intézménynek nincs engedélye a mentesítés elvégzésére.

„Mivel ezt nem csinálhatjuk, hiszen ez méregkeveréshez kötött tevékenység, ezt egy vállalkozótól szoktuk megrendelni. Ő ezt évente kétszer végzi el, főként az élő vízfolyások mellett. A patkánymentesítéskor általában mérgeket helyez ki. Szokott reagálni a bejelentésekre is, tehát nemcsak a vízfolyások mellett, hanem máshol is. A lakóházak területén ugyanakkor nem mi vagyunk az illetékesek, ott mindenkinek magának kell elvégezni a rágcsáló-mentesítést” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A patkány a többi egérféléhez hasonlóan nagyon gyorsan szaporodik: az egyedek már 8 hetesen ivaréretté válnak, vemhességi idejük pedig 21-23 nap. Egy kifejlett nőstény egyed egyszerre átlagosan 10 utódot hoz világra, de a 20 patkánycsemete sem ritka. Egy nőstény patkány évente 6-8 alkalommal szül.

A rágcsálók több betegséget is terjesztenek, harapásukkal, karmolásukkal, de az állatok ürülékéből, vizeletéből, és nyálából is kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe. Ezért is fontos megakadályozni szaporodásukat. Irtásukat egyébként jogszabály is elő írja.

A lakosság a rágcsálókkal kapcsolatos problémát két módon jelezheti az Ózdi Városüzemeltető Intézmény felé. Egyfelől felkereshetik a területi képviselőt az esettel kapcsolatban, aki tájékoztathatja a céget. Másfelől közvetlenül is bejelenthetik az ÓVI-hoz a jelenséget a +36-48-471-422-es telefonszámon.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza