Újabb nyitás2021. április 22. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10249_0_300.jpgSzombaton már nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek teraszai, ugyanis holnap minden bizonnyal elérjük a 3,5 millió beoltottat. Jelentette be Gulyás Gergely ma délelőtt a Kormányinfón. Ezzel egy időben a kijárási korlátozás is csupán este 23 órától lép életbe. 3607 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, elhunyt 214 fő.

A járványkezelés következő lépcsőjéhez értünk, a döntésekről pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a Kormányinfón. A politikus kifejtette, hogy legalább 6 millió ember beoltása szükséges a társadalmi immunitáshoz. Az oltakozási kedv jónak mondható, és a növekvő vakcinázási szám miatt ismét egy fokkal közelebb kerülhetünk a korábbi életünkhöz.

„A belügyminiszter úr fogja ezt határozattal megállapítani, tehát amikor a 3,5 millió oltást elérjük, akkor ő hoz határozatot, és az azt követő napon, tehát a mai tudásunk szerint biztosan mondhatjuk, hogy szombaton a vendéglátóhelyek teraszai tehát megnyithatnak” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ezek este fél 10-ig lehetnek nyitva, ahogyan az üzletek is. Emellett 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete. A kormány azt reméli, hogy ezután gyorsan tudunk lépni a következő lépcsőre, hiszen jelentős mennyiségű vakcina érkezik a napokban. Gulyás Gergely szerint jó esély van arra, hogy a jövő héten a 4 milliós határt átlépjük, majd néhány napra rá a 4,5 milliós szintet is megugorhatjuk. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója is egy bejelentéssel kezdődött, ugyanis kibertámadás érte az oltási időpontfoglaló rendszert.

„Tájékoztatom önöket, hogy az országos oltási munkacsoport által kiküldött SMS nem külföldi eredetű telefonszámról érkezik, és a kontakt megnevezésénél a vakcinainfo látható. Kérjük önöket, hogy a külföldi telefonszámról érkező kontakt megjelölés nélküli oltásra vonatkozó SMS-eket hagyják figyelmen kívül” - hangsúlyozta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 681 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, illetve szabadidős intézményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt 1046-ra emelkedett az intézkedések száma. Ezt követően az aktuális járványügyi adatok következtek.

„3607 főnél regisztrálták az új koronavírus-fertőzést. Ezzel a járvány kezdete óta 760 967 főre emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Elhunyt többségében idős, krónikus beteg, akiknek száma 214 fő. Ezzel az elhunytak száma 26001 főre emelkedett” - emelte ki dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A vírus terjedésének megfékezése érdekében továbbra is fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket, és rendeltetésszerűen viseljük a maszkot. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy emelkedjen az oltások száma és a lehető legtöbben vegyék fel a hatásos és biztonságos vakcinákat.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza