Vásárlási kedv2021. április 20. (kedd) 19:00 - Híreknews/10239_0_300.jpgJól reagált a kereskedelem a koronvírus-járvány okozta korlátozások lépcsőzetes feloldására. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy összességében pozitívak a tapasztalatok a nyitással kapcsolatban. A szakember szerint az enyhítések a vásárlási kedvet is növelhetik.

Többször beszámoltunk róla az elmúlt bő egy évben, hogy a kereskedelemre milyen hatást gyakorolt a koronavírus terjedése. A kormány döntései a boltosok mindennapjait is megnehezítették. Nemrég viszont az oltakozások száma miatt bejelentették a lépcsőzetes nyitást, amelynek első körében az üzletek nyitvatartását is reggel 5 óra és este fél tíz közé szabályozták, ám tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat bent.

„A kereskedők fel tudtak készülni a váltásra, ráadásul az iparcikk kereskedők többsége is gyorsan ki tudott nyitni. A négyzetméter alapú szabályozás, hogy hány vásárló lehet az üzletben, az mindenkire vonatkozik. A szabály tapasztalatai összességében kedvezőek. Ez döntő részben azon múlt, hogy a vásárlók elfogadták ezt, és ott ahol esetleg sorban kell állni a bejárat előtt rövid időre, ott ezt tudomásul vették” - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakember szerint a fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy rendkívül kevés szabálytalanságot tapasztalnak az ellenőrök. Szerinte az embereket nem éri semmiféle hátrány, hiszen a vásárlás nem vesz majd hosszabb időt igénybe. Arról is szó esett, hogy a nyitás miként befolyásolhatja a vásárlási kedvet.

„Van összefüggés aközött, hogy a fokozatos nyitás a boltokban is növelheti a költekezést. Az embereknek több idejük van mozogni, most már a kijárási korlátozás is enyhült, akkor ez általában a bevásárlásokat is ösztönzi. A vendéglátók nyitásának is lesz egy ilyen kettős hatása. Amennyiben az emberek azt látják, hogy lehet vendéglőbe járni, akkor aki teheti, bátrabban közlekedik” - tette hozzá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kormány egyik utóbbi bejelentésének értelmében a következő nyitási lépcsőfok napokon belül megérkezhet. Amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt, akkor kinyithatnak a teraszok. Emellett Orbán Viktor korábban tájékoztatta a közvéleményt, hogy a teraszokat érintő díjakat is eltörlik.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza