Jelentős kár2021. április 20. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/10238_0_300.jpgÓzdon is megjelentek a katalizátortolvajok. Ez a fajta bűncselekmény országszerte egyre jobban terjed, egyrészt az alkatrész továbbértékesítése, másrészt a benne található nemesfémek miatt. Az autósoknak jelentős anyagi kárt okozhatnak ezzel, hiszen még egy utángyártott darab ára is meghaladhatja a 200 ezer forintot.

A személyautók katalizátorát az erre szakosodott tolvajok néhány perc alatt ellopják, akár fényes nappal is. Ez a fajta bűncselekmény sajnos Magyarországon is elterjedt, sőt az utóbbi időszakban Ózdon és a környéken is történtek hasonló esetek.

„Az Ózdi Rendőrkapitánysás Bűnügyi Osztályán rongálás, illetve lopás elkövetése miatt van folyamatban több eljárás, ahol katalizátort próbáltak meg ellopni, vagy tulajdonítottak el akkor még ismeretlen személyek. A széleskörű adatgyűjtésnek és nyomozóink profi munkájának köszönhetően minden esetben az elkövetők felderítésre kerültek. Előállításukat követően tettüket beismerték, az elkövetés tárgyát, a katalizátort egy esetben meg is találták” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ha a legnépszerűbb hazai közösségi oldal keresőjébe beütjük a katalizátor szót, számos olyan találatot kapunk, ahol valaki az alkatrész felvásárlását hirdeti, sokszor igen magas összeget kínálva. Ennek az oka kettős. Egyrészt bontott alkatrészként is továbbértékesíthetik, másrészt pedig a benne található nemesfémek értéke is sokszorosára nőtt az elmúlt években. Igaz ez a platinára, a palládiumra és a ródiumra is.

Azok a típusok, amelyekben a motortérben helyezkedik el a katalizátor, védettebbnek számítanak. Amelyeknek viszont az alján található az alkatrész, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha ilyen módon megkárosítottak minket, az általában kívülről nem is látható a parkoló autón. A motort beindítva viszont a hiányos kipufogórendszer megnövekedett hangerejére lehetünk figyelmesek.

A katalizátorlopás áldozatainak jelentős anyagi kárral kell szembesülniük. Az utángyártott alkatrész még egy olcsóbb, gyakori modell esetében is 200 ezer forint körüli összegbe kerülhet. Funkciója a károsanyag-kibocsátás csökkentése, így műszaki vizsgán is elengedhetetlen kellék.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza