Javuló számok2021. április 19. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10234_0_300.jpgJavulnak a járványügyi adatok – hangzott el az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Több hét után először csökkent 200 alá az elhunytak száma. A beszámolón szó esett arról, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok és eddig közel 3,3 millió ember kapta meg legalább az első vakcinát. Az országos tisztifőorvos szerint egyfajta etikai kötelezettségünk beoltatni magunkat.

Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját. A beszámolót Kiss Róbert, az Ügyeleti Központ vezetőhelyettese kezdte meg. Ismertette az elmúlt hétvégén végrehajtott rendőri intézkedések adatait. Egy vendéglátóhelyet kellett bezárni, illetve több bulit kellett feloszlatni az egyenruhásoknak.

„Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén összesen 1911 személlyel szemben intézkedtünk, 1872 személlyel szemben a közterületen, 32 személlyel szemben a tömegközlekedési eszközön és azok várakozóhelyein. Hét személlyel szemben bevásárlóközpontok területén. Így összesen a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt ez idáig 55198 rendőri intézkedést végeztünk” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a számokat tekintve javulnak a járványügyi adatok, több hét után először csökkent 200 alá a halottak száma. A szakember szót ejtett az óvodák és iskolák nyitásáról is. Kiemelte, hogy csak az egészséges gyermeket engedjék ezekbe az intézményekbe. Ma 68 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, holnap pedig 248 ezer adag Pfizer készítmény jön, továbbá a héten orosz és kínai oltóanyag is várható.

„Jó minőségűek az oltóanyagaink, hatásosak és biztonságosak. Nem azzal kell most foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk, hanem késlekedés nélkül most kell védetté tenni magunkat, itt van a lehetőség és az alkalom saját magunkat, családunkat és környezetünket is. Ez egyfajta etikai kötelezettségünk is ezekben a nehéz pandémiás időszakokban” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában 2680 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Meghalt 197, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. Eddig közel 3,3 millió beoltott van, 1,3 millióan pedig már a második adagot is megkapták. 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen.

Kép forrása: internet.

Vissza