Most tetőzik2021. április 16. (péntek) 19:00 - Híreknews/10232_0_300.jpgElértük a járvány harmadik hullámának csúcsát az országos tisztifőorvos szerint. Dr. Müller Cecília arról számolt be, hogy az elmúlt egy hét stagnálást mutatott a járványügyi adatokban. Most viszont enyhe csökkenés figyelhető meg. Következtetést még korai lenne levonni. Továbbra is fontos a védekezés, az elővigyázatosság.

Óvatosságból döntött úgy a kormány, hogy hétfőtől még csak az alsó tagozatosok mehetnek iskolába. Erről a miniszterelnök beszélt ma reggel a közrádióban. Orbán Viktor szerint lényeges, hogy ezekben az osztályokban még jellemzően nincs olyan csoportbontás, mint a nagyobbaknál. Ugyanakkor azt is megértik, ha a szülők még bizonytalanok, és nem szívesen engednék el gyereküket. A döntést az igazgatókra bízzák.

„A szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, ha a gyereket mégsem akarják engedni iskolába, és akkor az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak vagy igazolatlannak tekinti. Az igazgatók vannak a legközelebb a valóságos élethez, ők tudják leginkább eldönteni, hogy a gyerek érdekét melyik döntés szolgálja jobban” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Az Operatív Törzs tájékoztatóján kiderült, hogy újabb 5216 magyar állampolgárnál igazolták a fertőzést. Elhunytak 241-en. Jelenleg több mint 271 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván, kórházban 9459 koronavírusos beteget ápolnak, lélegeztetőgépen 1117-en vannak. A tisztifőorvos úgy vélekedik, hogy most érkezhettünk meg a harmadik hullám tetőzéséhez.

„Bár magas számokkal küszködünk még, éppen ezért nagyon fontos, hogy a védelmi intézkedések meghosszabbításra kerültek. Ugyanakkor látjuk azt, hogy egy nagyon enyhe, diszkrét csökkenést is tapasztalunk. Ez a csökkenés rendkívül törékeny. Még tendenciát nem tudunk levonni belőle, azt látjuk, hogy a járványügyi adatok napok óta, sőt lehet azt mondani, hogy egy hete stagnálnak. És egy nagyon-nagyon picit elkezdtek csökkenni” - nyilatkozta. dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az oltás továbbra is folyamatosan zajlik. Eddig összesen 3,1 millió fő kapta meg legalább az első adagot, mindkét dózist felvették 1,3 millióan. A kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, így április 19-e után is kötelező lesz a közterületi maszkviselés, valamint érvényben marad este tíz óra és reggel öt óra között a kijárási tilalom.

Kép forrása: internet.

Vissza