Zöld mozgalom (képgalériával)2021. április 16. (péntek) 19:00 - Híreknews/10230_0_300.jpgSzáznegyven facsemetét ültettek el ma a város több pontján is. Az önkéntes akciót idén immár tizedik éve szervezik meg. Ennek köszönhetően eddig összesen mintegy 1700 fát ültettek el Ózdon. Az évről-évre meghirdetett eseményhez a civileken kívül helyi cégek is csatlakoznak. A cél, hogy városunkat szebbé és élhetőbbé tegyék.

Több önkéntes segédkezett a mai, immár tizedik alkalommal megszervezett faültetési akcióban. A program első helyszíne a Petőfi tér melletti körforgalomnál lévő füves terület volt. A facsemetéket magánszemélyek és cégek vásárolták meg, ezzel is hozzájárulva környezetünk élhetőbbé tételéhez. Ezen a területen ma összesen tíz fa indulhatott növekedésnek. Az ültetésben az önkénteseken kívül a Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói nyújtottak segítséget. Az akciónak az évek során már egy törzsgárdája is kialakult, ám új segítők is a kezdeményezés mellé állnak.
 
„Ez most a tizedik önkéntes faültető akció. Ezt tíz évvel ezelőtt én kezdtem el csinálni itt Ózdon. Arról van szó, hogy különböző faiskolákból mindenki megveheti a facsemetét. Én egyébként Putnokról hozom. Ingyen és bérmentve behozom annak a fáját, aki megveszi. A fát behozzuk és elültetjük együtt, amiben a város is segít” - mondta Dancsok Tamás, főszervező.

Az ültetésben ezen a helyszínen a Petőfi tér környékén lévő általános- és középiskolák is képviseltették magukat. A fásítási munkálatokban pedig a városrész területi képviselője is részt vett.

„Örömmel csatlakoztam Dancsok Tamás barátom önkéntes faültetési akciójához, amely immár több éve tart a városban. A falu térsége mindig is részt vett ebben a kezdeményezésben. Nem volt kivétel az idei év sem” - nyilatkozta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Ma az időjárás is kedvezett az eseménynek. Így az akció következő helyszínén az önkéntesek már napsütésben ültethettek. Az uszoda közelében lévő füves területre juhar- és kőriscsemetéket helyeztek el. Itt Riz Gábor is jelen volt. Az országgyűlési képviselő szerint aki elültet egy fát, az nemcsak a szép környezetért tesz, hanem az utódokról is igyekszik gondoskodni. A csemetéket egyébként két lépcsőben ültetik el. Egy részük már ma a földbe került, a többi jövő héten foglalja el végleges helyét. Az akció keretében a Dobó István útra, valamint a Kerekhegyre is jut belőlük. Utóbbi helyszínre több mint kilencven tölgy- és bükkfacsemete kerül. Az autóbuszállomás környékét pedig összesen tíz darab tujával teszik zöldebbé.


0230_0_t 0230_1_t 0230_2_t 0230_3_t
0230_4_t 0230_5_t 0230_6_t 0230_7_t
0230_8_t 0230_9_t 0230_10_t 0230_11_t
Vissza