Két lépcső2021. április 15. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10229_0_300.jpgFokozatosan nyitnak ki az általános iskolák. Először csak az alsó tagozatos osztályokban indul el a jelenléti oktatás, a felsősöket csak május tizedikétől várják az intézmények. Az erről szóló döntéseket a miniszterelnök jelentette be. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a három és félmillió beoltott elérésekor kinyithatnak az éttermek teraszai.

Két lépcsőben nyithatnak ki az általános iskolák. A korábban már bejelentett április 19-i dátum nem vonatkozik egyöntetűen minden osztályra. Először csak az alsósokat, valamint az óvodásokat várják az intézmények. A döntésről a miniszterelnök beszélt saját közösségi oldalán.

„Csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk, ezért türelmet és megértést kérek a szülőktől. Úgy döntöttünk, hogy április 19-én, vagyis hétfőn kinyitjuk az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatos osztályait. A felső tagozatban marad az otthoni, digitális alapú oktatás. Az ő számukra az iskola majd a középiskolásokkal egy időben, május 10-én nyílik meg” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a pedagógusok oltása már lényegében lezárult. Az intézményekben fertőtlenítést végeztek, és az újrainduláskor is be kell majd tartani minden korábbi óvintézkedést. Megértik ugyanakkor, ha a szülők nem engedik el otthonról a gyerekeket, de akinek a hiányzása meghaladja a 250 órát, osztályozó vizsgára kényszerül.

„Amit nem lehet megvalósítani az az, hogy mindenhol megfelezzük az osztályokat. Ehhez kétszer ennyi pedagógusra lenne szükség. Értelemszerűen a pedagógusok száma igazodik az osztályok számához, az elvégzendő feladatokhoz. Nincs kétszer annyi pedagógus a rendszerben, mint amennyi mondjuk egy évvel ezelőtt kellett” - fogalmazott Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Szintén a szerdai kormányülésen született döntés arról, hogy a három és félmillió beoltott elérésekor további enyhítések várhatók. Ez már az éttermeket, vendéglátóhelyeket is érinti, de nem beszélhetünk teljes nyitásról.

„Három és fél millió beoltottnál, ami számításaink szerint jövő hét közepére lehet meg, nyithatnak a teraszok. Ma megjelenik az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat, és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos adminisztrációs, bürokratikus nehézségeket” - emelte ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az oltási folyamatról, a rendelkezésre álló vakcinákról adott tájékoztatást. Kifejtette, mit értenek a hatékony oltóanyag fogalma alatt.

„A vakcina elsősorban megvéd attól, hogy a fertőzés után súlyos betegség alakuljon ki, kórházi kezelés váljon szükségessé. Elősegíti, hogy a halálos kimenetelt elkerüljük” - hangsúlyozta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A beoltottak száma egyébként a friss adatok szerint 3 millió 90 ezer. Az elmúlt 24 órában 5307 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 256 beteg. Közel 272 ezer aktív pozitív esetet tartanak nyilván. Kórházban 9848 főt ápolnak, 1156-an vannak lélegeztetőgépen.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza