Folytatódik az oltás2021. április 14. (szerda) 19:00 - Híreknews/10225_0_300.jpgMa kapnak sms-t a pedagógusok a hétvégi oltás menetéről. Azok, akik eddig valamilyen okból nem vehették fel a vakcinát, péntektől vasárnapig tehetik meg. Az Operatív Törzs tájékoztatója szerint ezen a héten jóval alacsonyabbak a fertőzésszámok mint az előzőn. A beoltottak száma pedig már átlépte a hárommillió főt.

Ma is megtartotta szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs. A beszámolót Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese kezdte meg. Elmondta, hogy eddig összesen 52 269 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, illetve még most is előfordul olyan eset, hogy vendéglátó egységek nyitnak ki illegálisan.

„Ismételten a házi karantén alóli mentesülési lehetőségekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A téma aktualitását az adja, hogy tapasztalataink szerint egyre több honfitársunk kéri a határátlépés során, hogy a határellenőrzést végrehajtó rendőr különböző igazolásokat vegyen figyelembe, amelynek jelenleg még nincsenek meg a megfelelő joghatásai. A törvény erejénél fogva előírt karanténkötelezettség alól kizárólag negatív eredményű angol, vagy magyar nyelvű PCR teszt birtokában lehet mentesülni” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az elmúlt 24 órában 3597 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Elhunyt 285 fő, 10 364 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 1204-en vannak lélegeztetőgépen. Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy ezen a héten jóval alacsonyabbak a fertőzésszámok mint az előzőn.

„Ezen a héten is folytatódik az oltási program, a mai napon kapják meg az SMS-t azok a pedagógusok, valamint bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók, akik valamely oknál fogva nem tudtak megjelenni az elmúlt két héten zajlott oltási programban. Őket oltópontra fogjuk irányítani, és Pfizer védőoltásban fognak részesülni. A kórházi oltópontokon is tovább folytatódik a lakosságnak az oltása a megérkezett Pfizer oltóanyaggal, illetve a rendelkezésre álló Szputnyik V vakcinával. A háziorvosok is folytatni tudják a védőoltásokat, ők AstraZeneca oltóanyagot fognak kapni” - emelte ki dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A szakember hozzátette, hogy már a települések 99 százaléka érintett a fertőzésben. A beoltottak száma pedig átlépte a 3 millió főt, ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság több mint 30 százaléka kapta meg legalább az első oltását. Kérdésre elmondta, hogy bármelyik védőoltásnál előfordulhat, hogy valaki megfertőződik koronavírussal, de a vakcina töredékére csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának lehetőségét.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza