Átfogó ellenőrzés (képgalériával)2021. április 14. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/10224_0_300.jpgA járművek zajszintjét és műszaki állapotát ellenőrizték ma a rendőrök. A helyi kapitányság egyenruhásainak segítségére voltak a megyei kormányhivatal közlekedési osztályának szakemberei is. Az akció során több olyan autót is kiszűrtek a forgalomból, amelyek nem feleltek meg a biztonságos közlekedés követelményeinek.

Rövid eligazítással kezdődött az Ózdi Rendőrkapitányságon az az akció, amelynek során az egyenruhások a járművek zajszintjét és műszaki állapotát ellenőrizték ma délután. Ezt követően az egyik helyi parkolóba terelték az autókat az egyenruhások. Munkájukat a megyei kormányhivatal közlekedési osztályának szakemberei is segítették. A két szerv között jó az együttműködés.

„Több különböző közérdekű bejelentés is érkezett az Ózdi Rendőrkapitányságra azzal kapcsolatban, hogy itt, a belvárosban a lakók nagyobb zajterhelésre panaszkodnak a közlekedő gépjárművekkel kapcsolatban. Így azt találtuk ki, tekintettel arra, hogy a közúti ellenőröknek van ehhez megfelelő felszerelésük, egy zajmérős fokozott ellenőrzést tartunk. Megpróbáljuk azokat a járműveket kiterelni, amelyek jól érzékelhetően magasabb zajjal közlekednek, mint az átlag jármű. Ezeket a közúti ellenőrök mérőműszerrel meg fogják mérni” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Amíg stábunk a helyszínen volt, minden megvizsgált jármű zajszintje megfelelt az előírásoknak, még azokban az esetekben is, amikor a külső szemlélő az átlagosnál hangosabbnak ítélte volna meg a kipufogót. De a rendőrök nem kizárólag erre az egy tényezőre összpontosítottak. Ellenőrizték a sofőr iratait, megfújatták vele az alkoholszondát. Megvizsgálták a járműokmányokat, valamint azt is, hogy az adott autó műszakilag alkalmas-e a közlekedésre.

Egy Opel Astrát is a forgalomból intettek ki a rendőrök. Pedig azt a rozsdás tárcsa is mutatja, a fékberendezés nem működik megfelelően. A karosszérián is több helyen látható korrózió, illetve szakszerűtlen javítások nyomai. Hiányzik továbbá az irányjelző. Ez az autó alkalmatlan a közlekedésre. Már nem is megy sehova, ugyanis bevonták a forgalmi engedélyét.

Az Opel sofőrje ráadásul jogosítvánnyal sem rendelkezett, és az autó műszaki vizsgája is lejárt. Nem sokkal később egy erősen füstölő Suzukiról kellett levenni a rendszámot, azt ugyanis annak ellenére használták, hogy a forgalomból korábban már kivonták. A közlekedésre alkalmatlan járműveket egyébként a hatóságok berendelhetik a kormányhivatalhoz rendkívüli műszaki vizsgára, valamint szabálysértési feljelentést tehetnek az üzembentartó ellen. Mind a személyi, mind a műszaki feltételek terén tapasztalt hiányosságok szankciókat vonnak maguk után, ráadásul a forgalom többi résztvevőjét is veszélyeztethetik a felelőtlen sofőrök.


0224_0_t 0224_1_t 0224_2_t 0224_3_t
0224_4_t 0224_5_t 0224_6_t 0224_7_t
0224_8_tVissza