Iskolai nyitás2021. április 8. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/10206_0_300.jpgSokan elhamarkodottnak vélik az iskolák nyitását. A járványügyi enyhítések részeként múlt héten jelentette be a kormány a jelenléti oktatás április 19-i újraindítását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt nyilatkozta, hogy szerintük az intézkedés nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni. A döntés ellen azóta már mozgalmat is indítottak.

A nemrég elinduló járványügyi enyhítések részeként még a múlt héten jelentette be a kormány az iskolák április 19-ei nyitását. Ez a lépés azóta eléggé megosztóvá vált az emberek körében. Többek jó ötletnek tartják a döntést, míg mások szerint veszélyes és nem indokolt. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ahogyan a korábbi zárásról és a tanárok soron kívüli beoltásáról, most is meghallgatta a pedagógusszervezetek véleményét.

„Azok a pedagógusok, akik regisztráltak még március hónapban, ők mind április elseje és harmadika között megkapták az oltást, tehát április 19-éig több mint két hét fog eltelni, sőt azok is szép számmal vannak, akik a második oltást is meg fogják kapni, de miután minden rendelkezésre álló adat szerint az első oltást követően a védettség jelentős mértékben bekövetkezik, ezért az első oltás után két héttel az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben egyébként ne lehetne vállalni” - hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Egyszóval a kormány nem lát komoly kockázatot az iskolák április 19-re tervezett nyitásában. Eközben például az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom arra kéri a döntéshozókat, hogy egyelőre ne nyissák meg az oktatási intézmények kapuit. A mozgalom követelései között szerepel például, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás. Megkérdeztünk helyi szülőket és fiatalokat is, hogy mit gondolnak az enyhítés ezen részéről.

„Egyelőre nem örülök neki, mert szerintem a gyerekeknek még nincs meg a védettsége, illetve majd miután a tanárok is megkapják a kettő oltást, és eltelik a két hét és utána” - nyilatkozta Németh Noémi.

„Nagyon sokat kell otthon foglalkozni a gyerekekkel, amit pótolni elég nehéz, úgyhogy örülünk neki” - fogalmazott Barkóczi Béláné.

„Igazából én még nagyon reménykedem benne, hogy egy kis ideig otthon maradunk, mert ebben az évben fogunk kisérettségizni, és a tételek kidolgozására idő kell, elég időigényes. Úgy gondolom, hogy ez a kis karantén és otthonlét rásegített arra, hogy tudjunk ezzel foglalkozni az iskola mellett” - mondta Plachy Evelin.

A Kormányinfón egyébként elhangzott, hogy a májusi írásbeli érettségi vizsgákat megtartják, és a tervek szerint a júniusi szóbeliknek sem lesz akadálya, mivel addigra Gulyás Gergely szerint mindenki megkapja az oltást, aki regisztrál.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza