Lefoglalták és visszaadták2021. március 29. (hétfő) 19:00 - Rendőrségnews/10180_0_300.jpgNégyszázhuszonegyezer forintot adtak vissza a napokban az ózdi rendőrök annak a szerencsétlenül járt asszonynak, akinek valaki a postán használta ki figyelmetlenségét. Az illető a pénztárca teljes tartalmával távozott, amelyben több mint hatszázezer forint volt. Az elkövetőt megtalálták, kihallgatták és elismerte tettét.

Január 5-én tett feljelentést egy ózdi asszony a rendőrségen, miszerint tavaly december 22-én délután ment ügyeket intézni a helyi postára. Pár percre őrizetlenül hagyta a pénztárcáját, majd elbizonytalanodott, hogy egyáltalán magával hozta e azt. Elképzelhetőnek tartotta, hogy otthon felejtette, ezért hazament. Hozzátartozója azonban alátámasztotta, hogy már pedig a pénztárcát elvitte. Ekkor tudatosult benne, hogy valaki kihasználhatta a figyelmetlenségét. Több mint hatszázezer forint volt nála.

„A nyomozók a széleskörű adatgyűjtéseknek köszönhetően azonosították az elkövetőt, akit 2021. március 25-én lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként. Az asszony beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A rendőrök 421 ezer forintot lefoglaltak, és visszaadtak jogos tulajdonosának” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az összeget végül az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozója szolgáltatta vissza a pórul járt asszonynak. A többit vélhetően elköltötte a gyanúsított. Dr. Horváth Dóra a Miskolci Törvényszék szóvivője azt mondja, hogy ilyenkor a károsult polgári perben, vagy büntető eljárásban kezdeményezheti vesztesége megtérítését.

„A bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett kárát és egyéb igényét nemcsak polgári perben, de már a büntetőeljárásban is érvényesítheti, azaz polgári jogi igényt terjeszthet elő. A polgári jogi igény tárgyában a büntetőügyben eljáró bíróság dönt. A kárigény büntetőbíróság előtti érvényesítését olyannak kell tekinteni, mintha a sértett felperesként a terhelttel szemben a bíróság előtt keresetet terjesztett volna elő. A polgári jogi igény érvényesítésének szándéka, azaz az elkövetővel szembeni kártérítési igény már a nyomozás során is bejelenthető” - emelte ki dr. Horváth Dóra, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

Ilyenkor a sértettnek többek között meg kell jelölnie, hogy kivel szemben és milyen összegben kívánja hiánya megtérítését. Arra is van lehetőség, hogy csak általánosságban azt a személyt jelölje meg, akinek a büntetőjogi felelősségét a bíróság megállapította. Fontos információ még, hogy a károsult az eljárás folyamán bármikor visszavonhatja kérelmét.

Vissza