Megtalált értékek2021. március 10. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/10146_0_300.jpgPénztárcát talált, majd a benne lévő bankkártyával próbált fizetni egy ózdi nő. Amikor a sértett a tranzakcióról értesítést kapott, azonnal értesítette a rendőrséget. Az egyenruhások rövid időn belül megtalálták a gyanúsítottat, akit előállítottak. Lefoglalták a megtalált értékeket, és jogtalan elsajátítás miatt folytatnak eljárást.

Az ózdi nagy postán felejtette a pénztárcáját egy nő a napokban. Abban a bankkártya és SZÉP-kártya mellett több mint ötvenezer forint készpénz is volt. A tárcát ugyan megtalálta valaki, de nem a sértettnek próbálta azt mielőbb visszajuttatni, hanem úgy döntött, kihasználja a lehetőséget. Egy táblai élelmiszerboltban próbált a bankkártyával fizetni, majd az elutasítást követően a talált pénzből rendezte a vásárlást. Közben a sértett a sikertelen tranzakcióról üzenetet kapott.

„Nem sokkal ezt követően értesítette a rendőrséget, hogy hátrahagyott értékeivel megpróbáltak visszaélni, oly módon, hogy bankkártyájával, illetve SZÉP-kártyájával Tábla városrészben próbáltak egy élelmiszerboltban vásárolni. Ezt követően a szemfüles rendőrjárőr kiment a szóban forgó boltba, ahol a kamerafelvételek alapján beazonosításra került egy helyi, 33 éves nő” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A bejelentést követően a járőrök a helyszínre siettek, megkezdték az adatgyűjtést, és a biztonsági kamerák felvételeit is megnézték. Két órán belül eljutottak az elkövető lakcíméig, a nőt elő is állították az Ózdi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Megtalálták nála a kártyákat, valamint 44 ezer forint készpénzt. Elismerte, hogy ő találta meg a gazdátlanul hagyott tárcát. A 33 éves nővel szemben jogtalan elsajátítás és készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélés miatt folytatnak eljárást.

Aki a megtalált értékeket eltulajdonítja, illetve nem juttatja vissza a hatóságoknak, vagy annak, aki elvesztette, egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Hasonló büntetési tétele van a készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélésnek is.

Ha azt észleljük, hogy elhagytuk pénztárcánkat, benne értékeinkkel, mielőbb intézkedjünk a bankkártya letiltásáról a számlavezető banknál. Amennyiben úgy véljük, bűncselekmény áldozatai lettünk, esetleg valaki jogosulatlanul használni próbálja a kártyánkat, értesítsük a rendőrséget.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza