Ittas vezetők2021. március 3. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/10124_0_300.jpgEgy hét alatt 21 ittas sofőrt szűrtek ki a rendőrök a megyében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ebből tizenhárom esetben kezdeményeztek büntetőeljárást. Városunkban és az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén idén eddig 94 ittas vezetővel szemben intézkedtek. A rendőrök egyébként március 8-a és 14-e között más szabálysértéseket is fokozottan ellenőriznek majd az ország közútjain.

Csak a múlt hónap utolsó hetében 21 ittas sofőrt szűrtek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, mielőtt még balesetet okozhattak volna. Tizenhárom esetben büntetőeljárást kezdeményeztek. Az egyenruhások a sajtóközlemény szerint a tavaszi hónapokban is kiemelt figyelmet fordítanak erre a közúti ellenőrzések során, mivel akik így vesznek részt a forgalomban, nagyban kockáztatják a biztonságos közlekedők épségét. A megye útjain február 22-e és 28-a között száz közúti közlekedési baleset történt, ebből ötször az ittas sofőr volt az okozó. Az ittas vezetők városunkban is nagy számban vannak jelen.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2020-ban bűncselekmény vonatkozásában 94 ittas vezetővel szemben intézkedtek kollégáim, amiből 45 ózdi illetékességű, 49 pedig a rendőrkapitányság illetékességi területén volt. Közigazgatási bírságot Ózd város területén 13, illetve az egyéb illetékességi területünkön 6 esetben, valamint kerékpár vonatkozásában 10 volt, ebből 3 Ózdon és 7 az egyéb településeken” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendőrök számos módszerrel próbálják kiszűrni az ittas sofőröket. Ilyen például a finn módszer. Lényege, hogy egy előre kiválasztott helyszínen, több egyenruhás bevonásával, egyidejűleg, nagyon rövid idő alatt történik meg a gépjárművezetők ellenőrzése. Emellett sok más módon is megpróbálják csökkenteni a baleseti tényezőket.

A rendőrök március 8-a és 14-e között a passzív biztonsági eszközök használatát figyelik fokozottan az ország közútjain. A „Seatbelt” elnevezésű, európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint motorosok esetében a bukósisak használatát vizsgálják majd.

Amellett, hogy mindig tiszta fejjel, bármilyen befolyásoltságtól mentesen üljünk a volán mögé, fontos, hogy gépjárművünk műszaki állapotára is odafigyeljünk. Az évszakra jellemző változékony időjárás miatt helyesen használjuk a világító berendezéseket, és tartsuk be az általános szabályokat.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza