3D-ben is (képgalériával)2021. február 5. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10056_0_300.jpgDigitális formában is megtekinthetőek lesznek Demes Ferenc alkotásai. A helyi képző- és iparművész kisplasztikáit a Digitális Erőmű munkatársai dolgozzák fel. Mindez azért is különleges, mert ennek köszönhetően a művek nem csak két, hanem három dimenzióban is megtekinthetőek lesznek az érdeklődők számára.

Demes Ferenc helyi képző- és iparművész, a Háború madara című kisplasztikája csak egy kis lenyomata annak az életműnek, amelyet a művész magáénak tudhat. a Digitális Erőmű munkatársainak közel negyven kisplasztikát kell feldolgozniuk. A járványhelyzet előtt az intézmény több tárlatnak is helyet adott már. Így korábban Demes Ferenc is bemutathatta műveit az itt található nagy csarnokban. 2018 őszén például a Kibontakozás című életmű-kiállítását tekinthette meg a közönség.

„Demes Ferenc barátunk is abban a csodában részesülhet, és általa mi is, hogy az alkotásait nem csak két dimenzióban, hanem három dimenzióban is le tudjuk képezni, digitalizálni. Ilyen módon kerülhet bemutatásra egyrészt a Digipédia adatbázisunkban, másrészt pedig el tudjuk juttatni európai művészek, illetve Európában élő, művészet iránt érdeklődők számára is” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A művész alkotásai, és munkássága nemzetközi szinten is elismert. A most zajló digitalizálási munkának köszönhetően azonban még szélesebb körben válnak elérhetővé Demes Ferenc művei. Ezt azonban még számos munkafolyamat előzi meg.

„Most dolgozunk azon, hogy címet, időpontot, méretarányt mondunk az alkotások mellé. Ez most folyamatban van, és nagy örömömre a világhálón lesznek a kisplasztikáim” - nyilatkozta Demes Ferenc, képző- és iparművész.

Már a művek közel felét digitalizálták. Év végére pedig a teljes anyag hozzáférhető lesz mindenki számára. A Digipédiát használók, így jellemzően a pedagógusok, és a kutatók azonban már most is megtekinthetik a művész azon kisplasztikáit, amelyeket már feldolgoztak. Az alkotások egy része magántulajdonban van. Ám a Digitális Erőmű nyitott arra, hogy ezeket is digitalizálja, amennyiben ehhez a tulajdonos hozzájárul.


0056_0_t 0056_1_t 0056_2_t 0056_3_t
0056_4_t
Vissza