Ünnep másképp2021. február 4. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/10050_0_300.jpgRendhagyó módon tartják meg a farsangot több ózdi oktatási intézményben is. A járvány miatt idén ezt nem a hagyományos formában szervezik meg. Az ÓMI Városi Könyvtárának Árpád vezér úti fiókkönyvtára rejtvényekkel, feladványokkal készül a télűző ünnepre.

Minden évben megrendezik városunk oktatási intézményeiben a farsangi mulatságokat. A szó hallatán többeknek a különleges jelmezek, a báli forgatag, és a szalagos fánk jut az eszébe. A hagyomány szerint azonban ez az időszak sokkal hosszabb, mint egyetlen nap. Ilyenkor lakomákat is szerveznek az emberek. Városunkban is évről-évre készülnek az eseményre, mint ahogyan az idén is. Azonban a járványhelyzet nagyban befolyásolja a lebonyolítás módját.

„Az elmúlt években itt az óvodában általában nyílt farsangot tartottak, ahol a szülők is részt vettek, és velük együtt volt zenés, táncos mulatság a gyerekeknek. Sajnos idén a pandémia miatt ezt nem tudjuk megvalósítani. Mindenki a saját csoportjában fogja megtartani a farsangi mulatságot, ahol minden kisgyerek beöltözhet, ha van kedve. Természetesen ez nem kötelező, és ugyanúgy vetélkedőkkel zenével, tánccal fogjuk ünnepelni a farsangot” - mondta Répási Judit, az Ózdi Városközponti Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A Vasvár Úti Általános Iskolában is megtartják a farsangot február második hétvégéjén. Korábban minden osztály csoportos jelmezbe öltözött, a produkciók után pedig értékelték a látottakat. A negyedikesek polkáztak vagy palotásoztak, a nyolcadikosok pedig keringőztek. A felvonulás végén pedig valamennyi osztály tortát kapott. Most azonban mindent másképp szerveznek.

„Az alsó tagozatosok nagyon örültek, a felsősök kevésbé fogadták jól ezt az új lehetőséget. Éppen ezért most az alsó tagozaton farsangolunk délelőtt, szigorúan a szabályok szerint. Tehát nincs keveredés, nincs az aulában részvétel senkinek, hanem osztálykeretben szervezzük meg. Úgy kell elképzelni, mint egy teadélutánt, csak beöltözve, maskarába” - nyilatkozta Némethné Ujpál Enikő, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa, a Diákönkormányzat vezetője.

Az intézmény Tehetséggondozó Központjában tombolasorsolás is lesz. A farsangi népszokások tárháza rendkívül gazdag. Ez a szép ünnepkör január hatodikán kezdődik, és húshagyó keddig tart. Az ÓMI Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában is számos foglalkozást tartottak korábban ebben a témakörben. Ezúttal azonban rendhagyó módon készülnek erre a napra.

„Az idén erre sajnos nem lesz lehetőségünk csak online formában, de a közösségi oldalainkon fogunk farsangi anyagokat közzétenni, kis játékos rejtvényeket, feladványokat. Ezzel ünnepeljük az idén a farsangot. Még néhány könyvet mutatnék. Az egyik könyvből emeltem ki ezt a lapot, amiben vidám farsangi versikéket lehet találni, és ezeket a gyerekekkel közösen el szoktuk játszani” - emelte ki Császár Éva, az ÓMI Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárának gyermekkönyvtárosa.

A könyvtár tevékenységének szerves részét képezi a hagyományőrzés, és a néphagyományok tiszteletére való nevelés. Számos szokás köthető ehhez az időszakhoz, mint például a télűzés, a sardózás, és a mohácsi busójárás, amelyeket szívesen játszanak el a gyerekek.

Vissza