Téli közlekedés2021. január 20. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/10010_0_300.jpgFontos a nagyobb odafigyelés a közlekedésben a téli időszakban. Az elmúlt napokban számos baleset történt városunkban és a környező utakon a nedves, csapadékos időjárás következtében. A szakemberek szerint a legfontosabb a sebesség megfelelő megválasztása és a követési távolság, valamint a látni és látszani elv betartása, autónk műszaki állapotának folyamatos ellenőrzése.

A közelmúltban egy piros Citroën borult az árokba a csúszós úttest következtében Kiskapud közelében. A napokban nem csak ez az egy baleset történt városunkban és a környező utakon. A téli, csapadékos időjárás nagyban nehezíti a közlekedést, ezért fontos a nagyobb odafigyelés is. A hatóságok óvatosságra intenek.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét az út és a látásviszonyoknak megfelelő közlekedésre. Utaink csúszóssá váltak, így jól válasszuk meg a fék és követési távolságot. A megfelelő sebességválasztás életeket menthet, ugyanis mi is haladunk, és áldozattá válhatunk, hogyha nem megfelelően, nem megfelelő szinten és színvonalon közlekedünk. Mindenkit hazavárnak” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A téli közlekedés során nemcsak a manőverezésre, hanem autónk műszaki állapotára is érdemes odafigyelni. Ilyen a fék, a fényszórók és az abroncsok hibátlan működése is. Palotai István autósiskola-vezető szerint emellett szükségszerű a gépjárművünkben tartani például jégkaparót, jégoldót, zseblámpát, telefontöltőt, meleg öltözetet, illetve tartalék üzemanyagot is.

„Nagyon fontos, hogy télen kerüljük a hirtelen mozdulatokat, tehát lágyan vezessünk, jól megválasztott kis kanyarsebességgel és nagy féktávolságot tartsunk, nagyobbat a megszokottól, mert sokkal hosszabb úton áll meg az autónk. Természetesen csökkentett sebességgel haladjunk. Emiatt az időkorlátot is figyelembe kell venni, hogy a megszokottól általában kétszer, háromszor hosszabb idő alatt érünk el az úti célunkig” - mondta Palotai István, a Palotai Autósiskola autósiskola-vezetője.

A szakember egyébként hozzátette, hogy akinek nincs tapasztalata a téli vezetéssel kapcsolatban, annak nem árt egy üres, forgalommentes helyen gyakorolnia. Ezzel pedig megismerni és megtanulni, hogy hogyan viselkedik egyes esetekben az autója.

A kép illusztráció.

Vissza