Kínai vakcina2021. január 15. (péntek) 19:00 - Híreknews/9999_0_300.jpgNagy mennyiségű kínai oltóanyag érkezhet hazánkba. Ma reggel Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádió reggeli műsorában, hogy megnyíltak a csatornák egy új, kínai vakcina beszerzéséhez. A kormányfő szerint a szer 1,7 millió idős ember beoltására is elegendő lenne. Ezek engedélyezéséhez csupán a hazai egészségügyi hatóságok pozitív válaszára várnak. A helyiek véleménye megoszlik a témával kapcsolatban.

Ma reggel szokás szerint a hét történéseit összegezte Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Többek közt szóba került a koronavírus elleni oltás is. A miniszterelnök elmondta, hogy eddig 105.728 főt oltottak be hazánkban. Emellett beszélt a kínai vakcinákról is, amelyek beszerzéséhez a csatornákat már megnyitották, csupán a magyarországi egészségügyi hatóságok pozitív válaszára várnak. A kormányfő elmondta, hogy az oltási terv harmadik kategóriájába 1,7 millió idős ember tartozik, és ennyi kínai oltóanyag lenne is, már csak a vizsgálat van hátra.

„Feltettem azt a kérdést, hogy mit is vizsgálunk igazából. Azt vizsgáljuk-e, hogy esetleg nagyobb kárt okozunk-e egy ilyen vakcinával, mint a baj, amit el akarunk hárítani, mert a magyar emberek, és én magam is mindenki ettől fél, hogy hátha kapunk egy olyan ismeretlen oltást, amiből nagyobb baj lesz, mint az a betegség okozott, amit egyébként a vakcinával el akarunk kerülni. Az Operatív Törzsön ma az hangzott el egyértelműen, hogy nincs ilyen kockázat” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Az oltás témájával már korábban is foglalkoztunk, akkor a megkérdezettek azt állították beoltatnák magukat, viszont várnának az első tapasztalatokra. Ma reggel a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az oltási kedv folyamatosan nő. Megkérdeztük a helyieket, hogy melyik oltóanyagot adatnák be maguknak legszívesebben.

„Nem tudjuk, hogy a kínai milyen még, azt nem tudjuk egyelőre. Én regisztráltattam magam, mert ugye hetven éves vagyok, de nem tudom” - nyilatkozta Debreceni József.

Én nem bízok a kínaiban. Hetven vagy nyolcvan százalékos a hatása, de különben regisztráltam, mert szeretném beoltatni magam” - fogalmazott Molnár Jánosné.

A kételkedők mellett, egyébként sokaknak van határozott véleménye az oltással kapcsolatban.

„A falusi ember nem tudja elfogadni. Nem azt mondom, hogy ne oltassa be magát, de én biztos, hogy nem oltatom be magam” - hangsúlyozta Fábián József.

„Akármilyen pártnak vagy személynek, akik részt vesznek ebben a dologban, illetve önök is törekedjenek, hogy minél többen megkapják azt az oltást, és minél tovább éljünk békében, szeretetben, egészségben” - hangsúlyozta Gyurán Lászlóné.

A vakcinától függetlenül úgy tudunk a legtöbbet tenni a vírus terjedése ellen, hogy előírás szerint viseljük a szájmaszkot, és próbáljuk minimálisra csökkenteni a szociális érintkezések számát.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza