Óvatosságra intenek2021. január 13. (szerda) 19:00 - Híreknews/9993_0_300.jpgCsalók megjelenésére figyelmeztet a rendőrség a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban. Bár hazánkban még nem, Európában viszont már felbukkantak olyan hirdetések, amelyekben ismeretlenek megvételre kínálnak oltóanyagokat, illetve azok tárolásához, beadásához szükséges eszközöket. A valódi oltásokhoz azonban kizárólag a kijelölt oltópontokon lehet hozzájutni.

Már közel hétezer koronavírus elleni védőoltást adtak be az ország nagyobb idősotthonaiban, mind a gondozottak, mind a dolgozók részére. Ezen a hétvégén is folytatódik majd ez a folyamat, méghozzá a Moderna által szállított vakcinák felhasználásával. A célzott tesztelés sem áll le, erről a területi közigazgatásért felelős államtitkár számolt be az operatív törzs tájékoztatóján.

„Ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dolgozók számára biztosítjuk a tesztelés lehetőségét. Ebben a csoportban számos szakmai terület található. Sokféle feladatot látnak el, többek között a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, a hajléktalan-ellátásban dolgozók” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy Európa több országában megjelentek már olyan csalók, akik hamis vakcinákat kínálnak eladásra, sőt azok tárolásához és beadásához szükséges eszközökkel is kereskednek. Sok esetben az oltóanyaggyártók nevét használják jogosulatlanul a közösségi oldalakon.

„Kihasználják az emberi türelmetlenséget, kihasználják a hiszékenységet. Interneten próbálják meg eladni ezeket a hamis vakcinákat. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy senki ne dőljön be az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert biztosan hamis vakcinákat kínálnak az interneten” - hangsúlyozta Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense.

A főreferens hozzátette, a vakcina csak a kijelölt oltóközpontokban érhető el, az oltási terv szerinti ütemezésben. Aki ettől eltérően próbál eladni készítményeket, egészen biztosan át akarja verni a gyanútlan érdeklődőket. Hazánkban egyébként mindeddig több mint 86 ezren kapták meg az oltást.

„Tudjuk azt, hogy 18-án már elkezdődik az az időszak is, amikor lesznek, akik második oltásukat fogják kapni. Hiszen eltelt az a 21 napos időintervallum, aminek a két oltás között el kell telnie” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos részletezte az aktuális adatokat is. Az elmúlt huszonnégy órában a megelőző naphoz képest megduplázódott az új esetek száma. 1358 fertőzöttet azonosítottak be, és 95-en vesztették életüket. Kórházban 4870 beteget ápolnak, 339-en szorulnak lélegeztetésre. Azonosították továbbá Magyarországon azt a vírusvariánst is, amely először Angliában jelent meg. A szakember szerint a számok alakulása nem ad okot a szabályokon való lazításra.

A kép illusztráció.

Vissza