Idén az első2021. január 13. (szerda) 19:00 - Városnews/9991_0_300.jpgLehullott az első hó 2021-ben. Reggelre néhány centiméternyi fehér réteg borította városunkat. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai hajnal egy óra körül kezdték meg az eltakarítási feladatokat a gépekkel, majd reggel kézi erővel folytatták azt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere elmondta, hogy ma éjszaka ismét fagyos csapadékra kell készülni.

Városunkban minden autósnak gépjármű-takarítással kellett kezdenie a reggelt. Szerencsére nem voltak kemény mínuszok, így a porhó nem fagyott rá a felületre. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói hamar megkezdték a síkosságmentesítést, és munkájuknak köszönhetően a reggeli órákra már biztonságosan lehetett közlekedni a helyi utakon.

„Hajnali 1-kor hívtuk be az embereinket, ugyanis leesett olyan 1-2 centiméter hó. Nyilván ez is ugyanúgy csúszik, mintha 20 centiméter esett volna. Az öt gépünk folyamatosan takarított. Most már csak két gép van úton, azok a mellékutakat tisztítják. Reggel pedig elkezdtük a járdák és buszmegállók tisztítását, ezek is lassan elkészülnek” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Ez mindössze a második néhány centiméteres havazás volt ezen a télen, 2021-ben pedig az első. A témával kapcsolatban megkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálatot is. A szakember elmondta, hogy a következő napokban sem valószínű jelentős változás, így marad a változékonyan csapadékos időjárás.

„Folytatódik ez a havazásos, változékony idő. Most elhagyta hazánk térségét éjszaka az a csapadékrendszer, amiből pár centiméter hó lehullott azon a környéken is. A következő éjszaka egy újabb hideg légörvény és nedvességi hullám éri majd el Magyarországot, így ismét számíthatunk havazásra, hózáporokra. Úgy tűnik, hogy nem kiterjedt, nagy mennyiségű havazás várható, hanem sokkal inkább ilyen lokálisabb jellegű. Helyenként pont emiatt azért kialakulhat nagyobb mennyiség” - nyilatkozta Török László, meteorológus.

A meteorológus hozzátette, hogy nincsenek olyan megbízható előrejelzések, amelyek akár hetekre előre meg tudnák becsülni, hogy mikor érkezhet a már sokak által várt nagy mennyiségű havazás. Ami biztosnak tűnik, hogy hűvös napok elé nézünk, hétvégén a leghidegebb tájakon akár -20°C környékére is hűlhet a levegő.

Vissza