Szökött ebek2021. január 12. (kedd) 19:00 - Híreknews/9986_0_300.jpgÖtszörösére emelkedett az állatvédelmi bírság alapösszege január 7-étől. Így egyetlen kutya kiszökése miatt jóval nagyobb büntetéssel kell számolniuk a gazdáknak, mint korábban. Nagyban megoszlanak a vélemények azonban arról, hogy ez a szigorítás mennyiben segíti elő a felelős állattartást.

Akár több százezer forintra is rúghat az az összeg, amelyet a gazdáknak kell fizetniük kedvtelésből tartott állatuk kiszökése miatt. Ennek oka az állatvédelmi bírság alapösszegének emelése. A korábbi tizenötezer forint helyett január 7-étől ugyanis ezt ennek ötszörösére, azaz hetvenötezer forintra emelték. A rendeletmódosítás hatálybalépése óta nagyban megoszlanak a vélemények arról, hogy mindez mennyiben segíti elő a felelős állattartás megvalósulásának célját.

„Az ötlet nem rossz, de az a baj, hogy az eddigieket sem sikerült betartatni azokkal, akikkel kellene. Itt is csak azok a polgárok fognak rosszul járni, akik tényleg felelősen tartják az állatot, és valamilyen oknál fogva meglépett a kutyusa. Elszökött, attól függetlenül, hogy mindent megtett ennek elkerülése érdekében. Mivel méltányosság ebben nincsen, így a büntetés azonnali. Sajnos a helyzeten nem fog javítani” - nyilatkozta Virág Nikolett, ideiglenes befogadó.

A rendeletmódosítás négy melléklete tartalmazza azokat a táblázatokat, amelyekben különféle tényállások szerepelnek. Ezekhez szorzószámok tartoznak. Amennyiben  egy eset kapcsán több tényállás együttesen is megvalósul, úgy a szorzók száma is emelkedik. Ennek következtében pedig a kiszabott bírság is magasabb lesz.

„Értem a jogalkotó szándékát, de sok esetben nem érvényesíthetőek ezek a szankciók. Azok ellen nem alkalmazhatóak, akiknek a kutyája nincs azonosító chip-pel ellátva. Márpedig a kóbor kutyák nagy többsége Ózdon nem rendelkezik chip-pel, és oltással sem. Így nem lehet tudni, hogy ki az az állattartó, akit egyáltalán bírságolni lehetne” - hangsúlyozta Fidrus Péter, polgármesteri referens, önkormányzati képviselő.

Persze több kérdés is felmerül a módosítás kapcsán. Így például, hogy a gyakorlatban ki lesz az, aki mindezt betartatja? Továbbá az is, hogy hosszútávon megoldást jelenthet-e a problémára? Többen is úgy vélekednek, hogy gyökeres változást elsősorban az oktatás, és a szemléletformálás jelenthet.

Vissza