Lesz érettségi2021. január 12. (kedd) 19:00 - Híreknews/9985_0_300.jpgNem tervez változtatni az érettségi szabályain a kormány. Ezt a köznevelésért felelős államtitkár mondta azokra a felvetésekre reagálva, amelyek az idei vizsgák elhagyásáról szólnak. Már petíció is indult a kérdésben, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az érettségik helyett a tanulmányi átlagot vegyék figyelembe. Maruzsa Zoltán szerint azonban ez nem lenne célravezető megoldás. Közben két új vakcinaszállítmány is érkezett Magyarországra.

A középiskolákban továbbra is digitális rendben zajlik az oktatás, legalább február elsejéig. A személyes jelenlét hiánya miatt sok diák érzi úgy, hogy nem fog tudni megfelelően felkészülni az érettségire, sőt petíció is indult azért, hogy a vizsga helyett a tanulmányi átlagot vegyék figyelembe. A köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján kifejtette, a kormány nem tervez változtatni az érettségi vizsga szabályain. Maruzsa Zoltán szerint tavaly tavasszal bebizonyosodott, hogy online formában is jól fel lehet készülni a megmérettetésre, ezt mutatják az eredmények is.

„Ezt a vitát tavaly már lefolytattuk. Ha ilyen gondolataink vannak, akkor azt kérem az érintettektől, hogy mi történt tavaly Nagy-Britanniában. Ott ugye elmaradt az érettségi, és ebből hónapokig tartó hatalmas botrányok következtek a felvételik terén. Nálunk sem lenne másként, ha elmaradna az érettségi. Mivel az érettségi és a felsőoktatási felvételi szorosan összekapcsolódik, az érettségi hiányában hatalmas felvételi káosz alakulna ki. Tavaly ezt elkerültük, és idén is el szeretnénk, és el is fogjuk kerülni” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Az aktuális járványügyi adatokat az országos tisztifőorvos ismertette. Az elmúlt 24 órában 696 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az aktív esetek viszont egyre csökkenő tendenciát mutatnak. Elhunyt ugyanakkor 128, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 5005 főt ápolnak, lélegeztetésre 356-an szorulnak. Dr. Müller Cecília a folyamatban lévő oltásokról is beszélt.

„Gyakorlatilag az összes eddigi vakcinát, ami beérkezett az országba, felhasználtuk. Hétfő estig 78579 fő beoltására került sor. Ők elsősorban egészségügyben dolgozó személyek, illetve a szociális intézmények lakói. Ezek is folyamatosan tovább zajlanak, tehát most is folyik az oltakozás. A szociális intézményekben az oltócsoportok helyszíni oltással segítik az oltakozást” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ma reggel újabb két szállítmány érkezett hazánkba. A Pfizer-BioNtech által gyártott oltóanyagból mintegy 47 ezer főnek elegendő mennyiséget szállítottak, míg a Moderna-féle vakcinából 3600 főt tudnak beoltani. Az oltóanyagra regisztrálni továbbra is a vakcinainfo.gov.hu internetes címen lehet.

Kép forrása: internet.

Vissza