Csendes megemlékezés (képgalériával)2021. január 12. (kedd) 19:00 - Városnews/9984_0_300.jpgA világháborúk hőseire emlékeztek Szentsimonban a Don-kanyari áttörés évfordulóján. A hagyományoktól eltérően idén nem műsorral tisztelegtek az első és második világháborúban elesettek emléke előtt, hiszen a pandémia miatt nem lehet rendezvényeket tartani. Ennek megfelelően csendes koszorúzás keretében zajlott a múltidézés.

1943. január 12-én indították meg támadásukat a szovjetek a Don-kanyarban, amelynek következtében a második magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. Sokéves hagyománya van városunkban, hogy az áttörés évfordulóján közösen emlékeznek meg az első és második világháborúban elesett hősökről.

„Attól függetlenül, hogy a világ milyen problémákkal küzd, hőseinket nem szabad elfelejteni. Azokat a dolgokat, melyeket hazájukért tettek, azokról meg kell emlékezni újra és újra. Bár a pandémia most akadályozza, hogy egy nagy rendezvény keretében emlékezzünk meg róluk, szűk körben mégis meg fogjuk ezt tenni. Fontos számunkra, mint magyar lelkek számára, és fontos a leszármazottak számára is” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A vírus idén nem tette lehetővé, hogy a szokásos módon, műsorral és istentisztelettel emlékezzenek meg a hősökről. Ettől függetlenül az illetékesek nem akarták, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt megszakadjon a sokéves hagyomány. Így ebben az esztendőben csendes koszorúzás keretében helyezték el az emlékezés virágait az elesettek neveit tartalmazó szobor talpazatánál.

„Ebben a faluban is van olyan felmenő, aki még a nagyapját, dédapját gyászolja. Ebből az alkalomból úgy gondoltuk, hogy nem lesz ünnepség és nagy megemlékezés. Egyszerűen tiszteletünket tettük egy néma koszorúzással. Vasárnap 9 órától itt a szentsimoni templomban pedig az itteni elhunytakért fog szólni a mise” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

A 78 évvel ez előtti események is bizonyítják, hogy honfitársaink a legreménytelenebb helyzetben is helytálltak. Fontos, hogy megtanuljuk értékelni azt, amink van, és merítsünk erőt az elesett hősök emlékéből.


984_0_t 984_1_t 984_2_t 984_3_t
984_4_t
Vissza